Annons

Stor skillnad på landets mest och minst hyrestäta kommun

Nyheter Örebro är landets mest hyrestäta kommun. I Vallentuna är läget det omvända. Hem & Hyra har träffat två hyresgäster som lever i skilda världar.
Foto: Angelica Söderberg / Anna Rytterbrant / Montage
Max Persson bor i Vallentuna, där andelen hyresrätter är åtta procent. Han fick köa i nio år för sin etta. Anette Hanagarth bor i Örebro, där andelen hyresrätter är 57 procent. Hon har bott i hyresrätt i hela sitt vuxna liv och tänker förmodligen fortsätta med det.

Max fick köa i nio år för sin etta

Många års köande för liten yta. Men för Max Persson räcker 27 kvadrat i Vallentuna långt. Den mesta tiden lägger han ändå någon annanstans.

Redan när Max Persson fyllde 18 år ställde han sig i Stockholms bostadskö. Nio år senare fick han sitt första kontrakt – 27 nybyggda kvadratmeter i Vallentuna.

– Jag hade anmält intresse av att bo i norrort. När de här husen började bli klara skrev bostadskön ett mejl, i början av året. Jag fick inte kolla på själva lägenheten utan ­ritningar och så fick jag välja mellan några olika, men de var typ likadana, säger han.

Trots den lilla storleken finns här allt som behövs. Ett litet kök med diskmaskin, toalett och så sovrum och vardagsrum i ett. De första månaderna har visserligen inte varit helt problemfria. Först blev själva inflyttningen upp­skjuten på grund av förseningar men Max tvingades ändå betala hyra och har inte fått några pengar tillbaka ännu.

Lägenheten hade dessutom ingen brandvarnare till en början och diskmaskinen hade en buckla. Samtidigt trivs Max bra.

– Lägenheten är fräsch och det är inte så lyhört, så det måste vara bra ljudisolerat. Jag bor bredvid en brandstation men har knappt hört den.

Att han dessutom har två jobb gör att han inte är i ­lägenheten särskilt ofta. På kvällstid jobbar han ­oftast på biograf i Täby och ­mycket av sin övriga tid sitter han i en musikstudio på Kungsholmen. Där frilansar han som musikproducent och ljudtekniker.

– Just nu överlever jag inte bara på det, men målet är att kunna leva på det. Det är en svår bransch men den är på gång.

Eftersom Max har bott utomlands under en period har hans behov av lägenhet inte varit så stort under alla de nio år som han stått i kö. Men han tror ändå att Vallentuna skulle må bra av fler hyresrätter.

– Det går inte att jämföra med stan, där känns det som att folk bor kortare tid. Men det skulle definitivt ha hjälpt med fler hyresrätter här.

Anette har trivts i hyresrätt i 30 år

I Örebro fick ­Anette ­Hanagarth hyresrätt ­direkt. I trettio år har hon fortsatt trivas, så länge ­hyresvärden varit bra.

1989 flyttade Anette ­Hanagarth hemifrån, och ­sedan dess har hon bott i hyresrätt. Hon törs knappt tänka på hur mycket pengar hon betalat i hyra under alla år. En bostadsrätt hade säkert varit en bättre investering. Men bekvämligheten som hyresrätten innebär, att någon annan löser de problem som dyker upp, har alltid vägt tyngre än möjligheten att tjäna sig en hacka på boendet.

– Svärmor sa att det var oeko­nomiskt, att man ska betala till sig själv, och göra en investering. Men vi har ju investerat i vår sommarstuga, säger Anette.

Lägenheten, en tre och en halva på 94 kvadrat­meter, ligger i stadsdelen Öster i Örebro. Anette bor här med sin fru Angela och deras dotter Ellen. Hon ­beskriver området som ”inte lyx, men ett väldigt populärt ställe att bo på”.

– Det finns gamla hus med små lägenheter och relativt höga hyror, men det är ändå inte det där flashiga, inte så nytt och topprenoverat.

Den som inte gör bostadskarriär genom att tjäna miljoner på att äga och sedan sälja sitt boende, kan istället göra en sorts hyreskarriär, genom att byta sig till mer attraktiva lägenheter. Ungefär så kan nog Anettes boende beskrivas.

– När vi skulle byta lade vi ut den lägenhet vi hade både för byten och trebyten. Där vi ville bo är populärt, men vi hade tur till slut att det gick i lås. Det krävs en del jobb och kontakter, säger Anette.

Örebro har landets största andel hyresrätter, men Anette upplever inte att det påverkat möjligheten att få ett förstahandskontrakt. Det är inte ovanligt att hon ser förfrågningar på Facebook om någon som behöver boende. Men själv har hon fastnat för hyresrätten, och kommer sannolikt att bo kvar så, kanske livet ut.

– Jag tror att det kommer att vara hyresrätt. Vi har ett barn, och fler kommer vi inte att ha. Vi har en hund som får plats i lägen­heten. I framtiden när ­dottern flyttar ut är den ändå inte för stor, så vi måste inte byta.

LÄS MER: Här är kommunerna där hyresrätten regerar


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.