Annons

Stora inkomstskillnader mellan hyresgäster

Stockholm Hyresgäster i innerstan tjänar mer än hyresgäster i ytterstaden. Det slår Fastighetsägarna Stockholm fast i en ny rapport.

Skillnaden är slående. Enligt rapporten är medianinkomsten på Norrmalm 67 procent högre än i Rinkeby/Kista. Samtidigt är andelen som får försörjningsstöd 1 procent på Norrmalm och 16 procent i Rinkeby/Kista. Samma mönster syns när Södermalm och Farsta jämförs, hyresgäster på söder tjänar 25 procent mer än de som bor i Farsta.

Christer Jansson, vd Fastighetsägarna Stockholm, drar slutsatsen att inkomstskillnaderna visar att det nuvarande bruksvärdessystemet inte fungerar.
– Ett av de starkaste argumenten som framförs av de som försvarar den nuvarande tillämpningen av hyresregleringen är att den motverkar ekonomisk boendesegregation och gör det möjligt för ekonomiskt svagare hushåll att bo på attraktiva adresser i innerstan. Vår rapport visar att så inte är fallet. Hyresregleringen har istället blivit ett skydd för väletablerade personer som redan har en bostad. Inte för de hushåll som är tänkta att skyddas, säger han, enligt ett pressmeddelande.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

Rapporten visar att inkomstskillnaderna är stora inom staden. På centrala Södermalm tjänar hyresgäster i genomsnitt 226 000 medan hyresgäster på andra delar av Södermalm har en årsinkomst på över 300 000 kronor.
Greger Björkegren, ordförande Hyresgästföreningen region Stockholm, tolkar rapporten annorlunda än Fastighetsägarna Stockholm.
– Jag tycker att rapporten visar att det är tydligt att höga hyror i innerstaden tvingar bort grupper som inte har så mycket pengar, säger han.

Annons

Fastighetsägarna Stockholm skriver också i pressmedelandet att bruksvärdessystemet i sin nuvarande tillämpning inte är försvarbar med tanke på de konsekvenser den fått i Stockholm och att den inte lever upp till det den syftar till.

Men Greger Björkegren tycker inte att bruksvärdessystemet har spelat ut sin roll – att motarbeta ekonomisk segregation.
– Skulle bruksvärdessystemet tas bort skulle det slå hårt mot till exempel pensionärer och andra med låga inkomster som bor i stan. Att säga att den ska tas bort för att den inte fungerar optimalt är som att säga att vi ska ta bort hastighetsbegränsningarna för att folk kör för fort, säger han.
 

Annons
Läs ocksåNu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"En kvinna står vid ett av husen som Öbo vill sälja.
Läs också Nytt hovrättsbeslut: Dålig förvaltning stoppar inte årlig hyreshöjning Hyresgästbasen pratade på SD-konferens: ”Viktigast är kampen mot marknadshyror” Susannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.