Annons

Riksdagsmoderat till storms mot raggarmusik

Värmland Hög musik från bilar som håller hyresgäster och andra boende vakna om sommarnätterna blev en fråga för riksdagen. Det är den moderate riksdagsledamoten Pål Jonson från Värmland som lyft frågan till justitieminister Morgan Johansson (S).

Pål Jonson hävdade i en interpellationsdebatt i riksdagen att uppemot 30 svenska kommuner har problem med bilar som utrustats med specialbyggda stereoanläggningar spelar ”extremt hög musik” om natten.

– Det finns exempel på personer som måste sova med hörselkåpor eller i källaren för att det är sånt enormt oväsen kring de här bilarna, det är inte rimligt, sa Pål Jonson i debatten i riksdagen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hem & Hyra har uppmärksammat problemet sedan många hyresgäster på flera orter i Värmland, Dalarna, Västmanland och Gävleborg inte kan sova om nätterna till följd av oljudet. I Säffle i Värmland har privata hyresvärdar även vittnat om att de har svårt att hyra ut lägenheter som ligger nära ”raggarstråket”.

Moderaten Pål Jonson är själv bördig från Arvika och lyfte frågan i riksdagen eftersom han ville veta hur  justitieminister Morgan Johansson (S) anser att problemet kan lösas.

– Jag har själv inte drabbats men jag har en del vänner och bekanta som inte kan sova om nätterna framförallt på helgerna. Det är inte rimligt att det ska behöva vara så här år in och år ut så då får vi lagstiftare se över problemet, säger han till Hem & Hyra.

Annons
Läs ocksåMariam skulle hyra lägenhet – värden ångrade sig i sista stund: ”Jag känner mig blåst och dum som litade på en främlings ord”En mobil på den ena sidan och en kvinna i mörkt hör på den andra. Kvinnan tittar rakt fram.

Liksom Hem & Hyra skrivit tidigare menar han att fastighetsägare, kommun och polis har svårt att agera mot oljudet.

– Skälet varför jag tog upp det här ämnet är ytterst att det är ett stort problem i flera kommuner i Värmland som ni på Hem & Hyra tidigare har belyst. Jag bor själv i Arvika och det är en av de kommuner som har det allra största problemen med detta. Både kommunen och polisen vill göra någonting och det ingår i polisens medborgarlöfte till kommunen. Men det saknas i dag de rätta verktygen för hantera problemen, säger han till Hem & Hyra.

Under interpellationsdebatten berättade Pål Jonson om hur både Arvika och Torsby kommun ansökt hos länsstyrelsen om att använda lokala ordningsföreskrifter för att komma till rätta med störningarna. Men fått avslag både hos länsstyrelsen och förvaltningsrätten. Medan länsstyrelsen i Dalarna gett Mora rätt att använda sig av de lokala ordningsföreskrifterna, men att det ändå inte hjälpt eftersom beviskraven är så höga.

Läs ocksåEfter fjärrvärmechocken - bostadsbolaget gläds åt Konkurrensverkets besked: ”Vi ser det som en vinst”Bilden visar Arman Avdic, vd för Mönsterås bostäder AB.

– Vi har alltså en väldigt konstig situation när två länsstyrelser sagt två olika saker i den här frågan. Men gemensamt är att ingen kunnat komma åt problemet, sa Pål Jonson under debatten.

– Det är ett stort problem som rättssystemet ännu inte lyckas hantera och lösa, sa han i debatten.

Annons

Frågan i riksdagen kom att handla om olika åtgärder som att se över lokala ordningsstadgar, om huruvida lagen om ofredande räcker samt om det går att göra förändringar i trafikförordningen för att komma till rätta med problemet.

Justitieminister Morgan Johansson (S) svarade att han ville se hur den nya skrivelsen i lagen om ofredande går att tillämpa innan han är beredd att diskutera andra lösningar.

– Jag vill hänvisa till de lagrum som finns: förargelseväckande beteende, onödig och störande körning när det gäller trafikförordningen och det nya ofredandebrottet. Jag ser framför mig att man prövar hur lagrummen kan vara tillämpliga, och vi har en alldeles ny skrivning när det gäller ofredande. Jag utesluter förstås inte att vi kan behöva göra mer, men det här är alldeles färskt från den 1 januari, sa han.

Läs också Fimpade fel – får betala 700 000 i skadestånd Kändiskatten Luffar-Lasse förenar tiotusentals människor: "Han sprider så mycket glädje" Flera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.