Annons

Störd hyresgäst får hyra bostadsrätt av kommunen

Nyheter ​Den sista kvarvarande hyresgästen i Rademachersmedjorna i Eskilstuna centrum har nu accepterat att flytta. Kommunen har köpt en bostadsrätt i utkanten av centrum. Den får hyresgästen hyra med fullt besittningsskydd.

​Uppgörelsen är en följd av det starka skydd lagen ger hyresgästerna.

Annons
Kommunen har varit hyresvärd, men samtidigt ansvarat för de störningar hyresgästen utsatts för vid konserter på Rademacherområdet.
Kommunen har därför i flera år letat efter en alternativ hyresrätt åt hyresgästen, utan framgång. Ingen hyreslägenhet motsvarar hyresgästens krav på standard och centralt läge i tätorten. Och hyresgästen har haft lagligt stöd för sina önskemål.
Däremot fanns det bostadsrätter som uppfyller hyresgästens krav.
Så kommunen köpte en bostadsrätt för drygt 800 000 kronor.
 
Hyresgästen hyr av kommunen, med bostadsrättsföreningens tillstånd.
– Det är inte första gången kommunen köper en bostadsrätt för att lösa problem säger stadsjuristen Owe Brännberg.
Scenen på Rademacherområdet är den enda som finns i centrala Eskilstuna.
– Därför anser politikerna att är det viktigt att scenen kan användas, både för konserter och för teater. Då blir området olämpligt för bostäder.
Brännberg understryker Hyresnämndens roll i uppgörelsen:
– Hyresnämnden ska försöka medla mellan parter som tvistar. I det här fallet har nämnden spelat en mycket aktiv roll.
Har alla Eskilstunabor rätt att hyra en bostadsrätt av kommunen i fortsättningen?
– Nej. Det finns en lag om allas lika behandling. Men den lagen ger utrymme för undantag om det finns särskilda omständigheter. Och så är det i detta fall säger Brännberg.
Hem och Hyra har utan framgång sökt hyresgästen.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Lämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningar Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda" Trodde grannarna var KGB-agenter som stal och rullade svarta föremål – tvingas flytta Hög musik och krossade fönster - nu tvingas mannen flytta: "Ville ge honom en chans"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.