Annons

Stormöte för framtiden i Rannebergen

Göteborg I Rannebergens centrum ekar allt fler lokaler tomma. Nu kämpar hyresgästerna för att vända utvecklingen. Under ett välbesökt möte i går kväll kom de ett steg närmare.
Foto: John Areblad
Ett 80-tal boende kom till mötet om Rannebergen - med förhoppning om att få påverka framtida renoveringar av lokalerna i centrum.

Hyresgäster har länge känt att det är öde och otryggt i Rannebergens centrum utanför Angered. I höstas stängde matbutiken. Frisören bommade igen för flera år sedan. Simhallen, servicebutiken och en tidigare förskola står tomma.

Nu har flera hyresgäster bildat Rannebergens Framtidsgrupp för att kunna påverka utformningen av centrumet, som står inför en omfattande renovering.
– Man hör mycket i området om att vi inte har postombud och att vi måste åka till Angered för att köpa mjölk eller glass till barnen. Det är tråkigt. Vi vill ha servicen här, Rannebergen blir mer levande då, säger Carolina Rydberg, en av de aktiva i gruppen.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

I går höll gruppen ett möte inför renoveringen. Uppskattningsvis ett 80-tal hyresgäster kom, men flera fick vända i dörren för att platserna inte räckte till.
– Det var väldigt roligt att se en sådan respons, jag blev glatt förvånad och chockad. Det visar att många vill ha ett levande centrum, säger Carolina Rydberg.

På plats fanns bland andra representanter för Göteborgslokaler, som ansvarar för den kommande renoveringen av centrumlokalerna. Enligt informationen är planen att renoveringarna startar 2020–21.

Så länge vill inte hyresgästerna stå utan service. På mötet fick de inte svar på om det till exempel går att öppna en tillfällig servicebutik under byggtiden.

Läs ocksåGör succé hos turister men stör grannarna - nu vill värden vräka mannenBilden är ett montage. Den visar två bilder, en skärmbild från booking.com som visar positiva omdömen, en bild som visar en fest.

Däremot fick de ett annat positivt besked. Mötets stora framgång för hyresgästerna var att de fick igenom sitt önskemål om att bilda en samrådsgrupp. Under mötet skrev 19 personer upp sig på listan över intresserade.

Annons

I samrådsgruppen ska representanter för Göteborgslokaler och boende i området diskutera utvecklingen i området.
– Vi hoppas kunna få till ett samrådsmöte inom kort och få svar på våra frågor där, säger Carolina Rydberg.

Tror du att hyresgästerna kan påverka utformningen?
– Kanske inte allt, men vi kan vara med och säga vår mening. Göteborgslokaler får självklart lyssna på oss och vad vi tror är bäst för Rannebergen, säger Carolina Rydberg.

Läs ocksåMamma tvingas söka skydd från våldsam son – kämpar för lägenheten i domstol

Cindy Jonsson, affärsutvecklingschef på Göteborgslokaler, var en av bolagets representanter på plats i går kväll. Hon tyckte att mötet var lyckat och gav bra information.
– Man ser att det finns väldigt olika behov, för oss är det viktigt att ta reda på allas behov och vi vill gärna ha en dialog med fler invånare, säger hon.

Redan under 2015 och 2016 gjorde Göteborgslokaler en nulägesbild med efterföljande dialogmöten om Rannebergen. De boendes bild av torget som en öde plats är inte ny. Inte heller önskemålen om service i form av matbutik och postombud.

Rannebergen har haft större matbutiker, som alla lagts ner. Den senaste stängde i september 2018. Enligt Cindy Jonsson bor det 4 700 invånare i Rannebergen. I områden där det finns större matbutiker bor det upp mot 9 000 människor.

Annons

– Vi försöker att hitta verksamheter, men dagens handelsmönster är ett annat än när torget etablerades. Vårt uppdrag är att möta invånarnas behov och vi måste luska i om det är en servicebutik eller ett mindre närlivs som kan möta efterfrågan, säger Cindy Jonsson.

Hon är nöjd med att det nu bildats en samverkansgrupp. Förhoppningen är att få mer kunskap om vad de boende vill ha kring torget.
– I vår plan för området står det att vi behöver engagerade invånare i Rannebergen. Och det har vi ju! Det visste vi inte innan mötet.

Rannebergens Framtidsgrupp är fristående, men samarbetar med Hyresgästföreningen och har hållit sina möten i föreningens tillfälliga lokal i centrumet.

Läs också Upprustningen hotar deras dröm: ”Slåss för ett direktdemokratiskt boende” Ulf och Charlotta la 1 miljon ur egen ficka på sitt kök – nu vill värden riva ut det Rånade sin 80-årige granne på mobil och bankkort – mister lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.