HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Stort lokalt engagemang för Eriksbergs framtid

Uppsala En rad lokala bostadsorganisationer i Eriksberg har gått samman mot renovräkningar och förtätning. I lördags samlades omkring 200 personer i en protest på Västertorg, och i kväll, måndag, ställs politiker i plan- och byggnadsnämnden till svars i Eriksbergsskolans aula.

– Det var en manifestation dels mot de kraftiga förtätningarna man tänker sig i Eriksberg, där politikerna vill pressa in 2 600 nya bostäder, dels mot renovräkningar och korttidskontrakt, säger Lennart Johansson, aktiv i Täljstenens plangrupp och en av arrangörerna bakom manifestationen ”Rädda Eriksberg!” i lördags.

Med renovräkningar menas renoveringar där hyran höjs så mycket att många inte har råd att bo kvar. Motståndet mot korttidskontrakt har blivit en viktig fråga bland annat eftersom det är svårare för hyresgäster att gå samman och försöka påverka hyresvärden om en stor del av de boende i området har flyttat in på korttidskontrakt inför en planerad renovering.

Läs ocksåDe boendes seger blev kortvarig – nu tvingas de acceptera nya kökLinda Petersson bor med fyraårige sonen Oliver i en trea på Ernst Kristenssons gata i Lunden. Hon är tveksam till om de kommer att bo kvar efter den kostsamma stamrenoveringen. ”Jag hamnar inte på bar backe, men jag får lägga betydligt mer på att hyra i stället för att leva och hitta på saker med min son.”

Under manifestationen talade Irene Molina, professor vid Institutet för bostads- och urbanforskning, Gudrun Utas från Jordens vänner, samt Salem Sarsour och Hans Paxal som båda bor i Eriksberg. Även scouterna deltog och Hiphopduon FeelJuan och artisten Agent 64 uppträdde.

Bakom manifestationen stod Alla skall kunna bo kvar, Vårt Nya Eriksberg, Jordens Vänner, Allt åt alla, Täljstenens plangrupp, Hammarparksgruppen och Hyresgäster i Eriksberg, som kommit i kontakt med varandra genom nätverket Bostadsvrålet.

– Idén till demonstrationen kom därifrån. Bostadsvrålet har varit ett årligt arrangemang som har samlat en massa bostadsorganisationer och folk från hela landet. Efter Bostadsvrålet som hölls i Uppsala i oktober förra året har ett lokalt nätverk fortsatt att träffas en gång i månaden för att lyfta frågor som renovräkningar och korttidskontrakt, säger Åse Richard, som är aktiv i nätverket.

Läs ocksåHyresgäster och unga störs mer än andra – ny studie förvånar forskareDan Norbäck, porträttbild utomhus. Han och hans kollegas forskning visar att hyresgäster och unga störs betydligt mer av buller än boende i bostadsrätt, något som förvånade forskarna.

Kvällens paneldebatt i Eriksbergsskolans aula kommer att handla om den planerade förtätningen. Politiker från alla partier i plan- och byggnadsnämnden är inbjudna och kommer att få svara på frågor från en moderator och från publiken. Arrangörer är Hammarparksgruppen, Täljstenens plangrupp, Lokala Hyresgästföreningen Täljstensvägen, Lokala hyresgästföreningen Moränen, Marmorn och Kalkstenen, Boende på Glimmervägen, Eriksbergs Egnahems- och fruktodlarförening och Vårt Nya Eriksberg.

Fotnot: Paneldebatten hålls klockan 19–21 i Eriksbergsskolans aula.

Läs också Hyreschock kan driva bort äldre – Leena, 77, väntas få 3 500 kronor i höjning Hyresgästen Karin: ”Vansinne att riva ut vacker originalinredning som hållit i 90 år!” Domen: Klart för chockhöjda hyror i hus för mindre bemedlade

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.