Annons

Stort lokalt engagemang för Eriksbergs framtid

Uppsala En rad lokala bostadsorganisationer i Eriksberg har gått samman mot renovräkningar och förtätning. I lördags samlades omkring 200 personer i en protest på Västertorg, och i kväll, måndag, ställs politiker i plan- och byggnadsnämnden till svars i Eriksbergsskolans aula.

– Det var en manifestation dels mot de kraftiga förtätningarna man tänker sig i Eriksberg, där politikerna vill pressa in 2 600 nya bostäder, dels mot renovräkningar och korttidskontrakt, säger Lennart Johansson, aktiv i Täljstenens plangrupp och en av arrangörerna bakom manifestationen ”Rädda Eriksberg!” i lördags.

Med renovräkningar menas renoveringar där hyran höjs så mycket att många inte har råd att bo kvar. Motståndet mot korttidskontrakt har blivit en viktig fråga bland annat eftersom det är svårare för hyresgäster att gå samman och försöka påverka hyresvärden om en stor del av de boende i området har flyttat in på korttidskontrakt inför en planerad renovering.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Under manifestationen talade Irene Molina, professor vid Institutet för bostads- och urbanforskning, Gudrun Utas från Jordens vänner, samt Salem Sarsour och Hans Paxal som båda bor i Eriksberg. Även scouterna deltog och Hiphopduon FeelJuan och artisten Agent 64 uppträdde.

Annons

Bakom manifestationen stod Alla skall kunna bo kvar, Vårt Nya Eriksberg, Jordens Vänner, Allt åt alla, Täljstenens plangrupp, Hammarparksgruppen och Hyresgäster i Eriksberg, som kommit i kontakt med varandra genom nätverket Bostadsvrålet.

– Idén till demonstrationen kom därifrån. Bostadsvrålet har varit ett årligt arrangemang som har samlat en massa bostadsorganisationer och folk från hela landet. Efter Bostadsvrålet som hölls i Uppsala i oktober förra året har ett lokalt nätverk fortsatt att träffas en gång i månaden för att lyfta frågor som renovräkningar och korttidskontrakt, säger Åse Richard, som är aktiv i nätverket.

Läs ocksåLars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljonLars Friberg

Kvällens paneldebatt i Eriksbergsskolans aula kommer att handla om den planerade förtätningen. Politiker från alla partier i plan- och byggnadsnämnden är inbjudna och kommer att få svara på frågor från en moderator och från publiken. Arrangörer är Hammarparksgruppen, Täljstenens plangrupp, Lokala Hyresgästföreningen Täljstensvägen, Lokala hyresgästföreningen Moränen, Marmorn och Kalkstenen, Boende på Glimmervägen, Eriksbergs Egnahems- och fruktodlarförening och Vårt Nya Eriksberg.

Annons

Fotnot: Paneldebatten hålls klockan 19–21 i Eriksbergsskolans aula.

Läs också Risk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!" Ekparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmatta Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Planerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.