Annons

Strandat om hyrorna i Västerås

Västerås Mimer och Hyresgästföreningen har misslyckats med att komma överens om 2019 års hyror. Nu får Hyresmarknadskommittén ta över. Enligt Hyresgästföreningen har Mimer krävt landets högsta hyreshöjning.
Hyresgästföreningens Johan Kretz och Mimers Mikael Källqvist är överens om en sak: att de står långt ifrån varandra.

Mimers utgångsbud var anmärkningsvärt höga 3,8 procent medan Hyresgästföreningen var beredd att gå med på 1,45.

– Vi har gjort ett gott försök att komma överens. Men det är svårt när Mimers styrelse på förhand bestämt att deras hyresgäster ska ha landets högsta höjning, säger Johan Kretz, förhandlare vid Hyresgästföreningen i Västmanland.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt Johan Kretz har Mimer under förhandlingarna vägrat att gå under 2,9 procent, vilket är bland de högsta nivåerna i landet.

– Vi anser att vi har tagit vårt ansvar då vi under förhandlingens gång har erbjudit uppgörelser på nivåer som accepterats av våra motparter på andra likvärdiga orter med motsvarande förutsättningar, som till exempel Norrköping och Örebro.

Annons

– Egentligen är redan det för mycket då Västerås till skillnad från andra städer är så förskonat från taxehöjningar 2019.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

De avbrutna förhandlingarna gäller Mimers samtliga 11 000 lägenheter. Att Hyresmarknadskommittén nu får ta över innebär att 2019 års höjning kommer att fördröjas med ytterligare minst ett par månader.

För hyresgästernas innebär det att de riskerar att få betala höjningen retroaktivt. Men Hyresgästföreningens uppfattning är att Mimer själva ska bära konsekvenserna av att intäktshöjningen låter vänta på sig.

– Mimer valde att börja förhandla sent och att buda på nivåer som man visste inte skulle accepteras. Det vore olyckligt om deras hyresgäster skulle straffas för de besluten, säger Johan Kretz.

Annons
Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

I en kommentar på Mimers hemsida säger vd:n Mikael Källqvist att förhandlingsklimatet varit gott men att parterna stått så långt ifrån varandra att det varit nödvändigt att koppla in hyresmarknadskommittén.

– Vi beklagar verkligen att vi ännu inte har ett besked att ge våra hyresgäster om årets nya hyra. Men vi hoppas att detta får en snabb lösning, säger han.

Fakta: Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén är den instans för tvistlösning som Hyresgästföreningen och kommunala bostadsbolag tillsammans kan vända sig till om de inte lyckas komma överens i hyresförhandlingarna. I kommittén ingår representanter för både Hyresgästföreningen och SABO, de allmännyttiga bostadsföretagens branschorganisation.

Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.