Annons

Strandningen har kostat skattebetalarna 1,5 miljoner

Göteborg Jättestrandningen i Göteborg beräknas kosta skattebetalarna omkring 1,5 miljoner kronor. Politiska strider av den här typen bör hanteras någon annanstans, fastslår hyresnämndens chef.

Den stora tvisten om hyrorna för tiotusentals lägenheter i Göteborg är över. Men för hyresnämnden återstår flera månaders arbete innan alla berörda hyresgäster har kontaktats och all arkivering är slutförd.

Slutnotan får skattebetalarna stå för: uppskattningsvis 1,5 miljoner kronor.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Kostnaden tas från rättsväsendet i stort. Det här påverkar inte bara hyresnämnden, säger Lise-Lotte Norén Wilkens, ställföreträdande myndighetschef för Hyres- och arrendenämnden i Göteborg.

Varenda en av de 43 600 lägenheter som omfattats av strandningen har registrerats. Tillsammans har de bildat närmare 2 300 ärenden. Det kan ställas i relation till de 5 000 ärenden som hyresnämnden normalt hanterar under ett år.

Annons

Den ökade arbetsbördan har tvingat hyresnämnden att anlita ett extra hyresråd och tillsätta 1,5 handläggartjänst. Dessutom krävdes fyra personer, inhyrda från ett bemanningsföretag, i flera månader för den inledande registreringen.

Läs ocksåJurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd"

Lise-Lotte Norén Wilkens konstaterar att ingen rimligtvis kan ha räknat med att hyresnämnden skulle ha kapacitet att avverka en så massiv strandning, i sin helhet. När rättsprocessen nu avslutas har hon svårt att se vad den egentligen har lett till.

– Det finns inga vinnare, bara förlorare. Det är inget ovanligt att förhandlingar inte alltid lyckas. Det ovanliga här är att Fastighetsägarna strandat allt, i syfte att visa att det nuvarande systemet inte fungerar. Vi hade klarat kanske 1 000 lägenheter, säger hon.

Annons

Diskussionen om dagens hyressättningssystem bör därför ske på andra arenor i framtiden, framhåller hyresnämndens chef.

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

– Som jag förstår det är det en politisk fråga man har drivit i hyresnämnden. Men det är inte vår uppgift att lösa det. Hela systemet bygger på att två parter har förmågan, kunskapen och viljan att träffa en överenskommelse. Tycker man inte att systemet är bra får det bli en lagstiftningsåtgärd.

Läs också Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Malins lycka – får sänkt hyra med flera tusen: ”Det var så enkelt” Boende i Kinesiska muren går till domstol - tar strid för att få betala hyra: ”Det måste finnas rättvisa”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.