Annons

Jättestrandningen över – klart med hyror för 33 000 lägenheter

Göteborg Ett års strandning är över. Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna GFR har kommit överens. Nu får 33 000 lägenheter nya hyror från och med 1 april. Och det blir ingen betalning i efterhand för tiden som har gått.

Höjningen hamnar mellan 0 och 3 procent beroende på i vilken typ av hus man bor. De flesta hushåll får en höjning på runt 1 procent. En höjning som visserligen är dubbelt så hög som de kommunala bolagens förra året, men som ändå befinner sig inom normalspannet.

Dessutom blir det alltså ingen retroaktivitet. Hyresgästerna slipper betala någon stor klumpsumma för de 15 månader som hunnit gå från strandningen till dess att de nya hyrorna börjar gälla.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Carl-Johan Bergström är biträdande förhandlingschef på Hyresgästföreningen region Västra Sverige. Han är nöjd med uppgörelsen.

– Det känns jättebra. Överenskommelsen är rimlig utefter hyresutvecklingen 2016 och vad vi kan se av 2017 hittills. Och alla hyresgäster som haft en ovisshet slipper det nu, säger Carl-Johan Bergström.

Lars Stjernfelt, affärschef på Fastighetsägarna GFR, ser också positivt på att det nu finns en överenskommelse.

Läs ocksåVärden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur"Bild på hyreshus lie på avstånd. En text med citationstecken syns i höga hörnet. I de två meningarna står: " Idag har jag 16 gr inne o inget varmvatten. "Fel du har 20 grader."

– Det är inte längre acceptabelt att såväl hyresgäster som hyresvärdar svävar i ovisshet om den nya hyran. Vi vill vara en ansvarsfull part på hyresmarknaden och tycker det är bra att vi nu hittat en acceptabel lösning för båda parter. Nu vill vi gå vidare, säger han.

Annons

Samtidigt tycker han att processen har varit värd besväret, och framhåller att Fastighetsägarna hela tiden har haft fortsatt mandat av sina berörda medlemsföretag.

– Vi har visat att det finns brister i systemet. Att hyresnämnden inte lyckas pröva mer än 100 lägenheter på ett år är naturligtvis ett systemfel, om det är så lagstiftaren menar att man ska göra om man inte kommer överens. Det är något man får prata med politikerna om, säger Lars Stjernfelt.

Läs ocksåFick inte igenom enorma hyreshöjningen : "Måste spara pengar på något annat"Bostadsområde i Emmaboda och EBA skylt.

Strandningen har varat i ganska exakt ett år, och rättsprocessen beräknas ha kostat skattebetalarna totalt 1,5 miljoner kronor. Tonen mellan parterna har stundtals varit hård. Enligt Carl-Johan Bergström kom genombrottet i förhandlingarna nyligen, och när det till slut lossnade gick det fort att komma överens.

– Nu har vi ett ömsesidigt arbete att återställa tilliten. Strandningen har påverkat hur vi ser på varandra. Men vi har också kommit fram till saker vi behöver arbeta med, säger han.

Parterna är överens om att de vill skriva ett ombyggnadsavtal under året, liknande det som Hyresgästföreningen och RCB undertecknade i fjol. Men det finns även mer grundläggande frågor.

Annons

– Vi ska prata om hur vi ska hantera våra årliga förhandlingar framöver för att undvika att komma i liknande situationer igen, säger Carl-Johan Bergström.

Lars Stjernfelt på Fastighetsägarna utesluter inte möjligheten att återinrätta ett partsgemensamt medlingsinstitut. Dessutom är parterna överens om att fortsätta arbeta med de så kallade kvalitetshyrorna. Det är ett system för jämförelse mellan lägenheter och hus baserat på flera olika kriterier, bland annat vilken standardnivå lägenheter har och hur pass attraktiva olika områden anses vara.

– Nu kan vi fokusera på andra, viktigare områden. Till exempel ombyggnationer och hur det hyresgäster ska kunna påverka vad som händer. Idag tvingas många flytta på grund av renoveringar, säger Carl-Johan Bergström.

Fakta: Jättestrandningen i Göteborg
  • Det var i januari 2016 som förhandlingen om nya hyror för en rad privata fastighetsägare i Göteborg strandades på Fastighetsägarnas begäran. 43 600 lägenheter berördes.
  • Bland de större fastighetsägare som har omfattats av den stora strandningen finns bland andra Wallenstam, Stena Fastigheter, Ivar Kjellberg och Ernst Rosén.
  • I december förra året slöt Stena Fastigheter en enskild uppgörelse med Hyresgästföreningen för sina 8 000 hyresgäster. Ytterligare 2 500 hushåll hos flera mindre hyresvärdar fick klart med ny hyra ungefär samtidigt.
Pengar i en portmonnä.
Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Nya hyror hos Förbo efter beslut i Stockholm Höjda hyror hos Eksta i Kungsbacka
Länkar Hem & Hyra listar: Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2017

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.