HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Strandningen snart över i Kronoberg

Kronoberg Strandningen är över i Skåne och nu även i Blekinge. Men i Kronoberg har man ännu inte lyckats nå ett avtal om hyreshöjning. – Min bedömning är att vi är nära nu. Innan sommaren ska det vara klart, säger Björn Johansson, ordförande i Hyresgästföreningen sydost.

Det var i november som hyresförhandlingarna mellan Fastighetsägarna Syd och Hyresgästföreningen om 2017 års hyror strandade. Efter en turbulent vår, lossnade det i början av maj. Då slöt parterna avtal om hyreshöjningarna i Malmö för 2017 och 2018. I dagarna nåddes även en överenskommelse om Blekinge.

I Kronoberg kom parterna i början av mars överens om höjningen för Växjöbostäders hyresgäster. Hyrorna höjdes då från den 1 april 2017 med 0,93 procent och från den 1 januari 2018 med 0,7 procent. Men nu återstår konflikten om de privata fastighetsägarnas hyreshöjningar. När Hem och Hyra pratade med parterna i slutet av mars hade förhandlingarna gått i stå. Båda parter betvivlade en överenskommelse och såg nämnden som den enda lösningen.

Läs ocksåLovade betala för kattkisset - ångrade sig och gick till polisen: "Aldrig skrivit på det aktuella avtalet"

Men idag har tongångarna förändrats.

– Vi är nära en lösning som vi kommer känna oss nöjda med, säger Björn Johansson.

Annons

Han vill inte svara på orsaken till det upptinade förhandlingsklimatet, men säger:

Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

– När övriga län når vettiga lösningar, blir det lättare för motparten att se rimligheten i våra krav.

Även Susanne Rickardsson, vd på Fastighetsägarna syd, låter optimistisk.

– Det pågår samtal. Vi hoppas komma överens i närtid, säger hon.

Annons
Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.

Men huruvida hyreshöjningen i Kronoberg kommer bli i paritet med övriga regionens höjningar, förblir ännu obesvarad.

– Innan sommaren vet vi, det är jag säker på, upprepar Björn Johansson.

Läs också Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt Saneringsfirman: Så kan det se ut när vi kommer hem till hoarders

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.