Annons

Striden är över om soprummen på Öckerö

Öckerö Den nya hyran för de boende hos Öckerö Fastigheter är klar. Bolaget backar om sina krav på att få kompensera dyra soprum genom hyreshöjningar. ”Vi orkar inte hålla på och krångla med det här längre” säger vd Hans Andreasson.
Foto: Gustaf Görfelt
De nya miljöhusen har blivit en dyr affär för Öckerö Fastigheter. Men nu lägger bolaget ner försöken att få igen pengarna genom hyreshöjningar.

Den nya hyran innebär en ökning med i snitt 0,85 procent. Några lägenheter med kallhyra får 1,2 procent i ökning och ett antal nyproducerade bostäder slipper höjning helt.

För en lägenhet med en hyra på 6 000 kronor innebär 0,85 procent en höjning med 51 kronor.

Läs ocksåSå mycket höjer västsvenska värdar hyran 2017 – hela listan

Öckerö Fastigheter hade yrkat på att få höja med 3 procent plus 1,3 procent för soprummen. Det hade inneburit 258 kronor mer i hyra för samma lägenhet.

Frågan om soprummen har varit en infekterad stridsfråga under tre års tid. Det är kommunens krav på sopsortering som tvingat bolaget att investera i nya miljörum och sluta med hämtning direkt utanför husen.

Reformen har inneburit lägre soptaxor för Öckerö Fastigheter. Men kostnaden för själva byggnaderna och det ökade skötselansvaret har varit så högt att bolaget ändå gått 370 000 kronor back, enligt vd Hans Andreasson.

Läs ocksåSkiljemannens beslut: rekordhöjning av hyrorna i Varberg och Partille

I hyresförhandlingarna har bolaget därför velat höja hyran rejält. Hyresgästföreningen har sagt blankt nej med motiveringen att det hade gått att bygga billigare miljöhus och att hyresgästerna inte ska behöva betala bolagets dåliga affärer.

Bolaget har å sin sida argumenterat för att 1) den lokala hyresgästföreningen var med och valde modell på miljöhus och 2) pengarna måste in på något sätt. Öckerö Fastigheter är redan högt belånade och man vill inte låta hyrorna i kommande nyproduktion subventionera de äldre husen.

Annons

Trots det har bolaget fått vika ner sig gång på gång. 2016 varade förhandlingarna i fem månader, i år blev det bara två möten innan parterna kom överens.

Läs ocksåHyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt”En tudelad bild. Den t v föreställer Uppsalahems kontor. En gul husfasd md en trappa upp till entrén. Till vänster i bilden syns loggan på husfasaden. Bilden till höger är en porträttbild på en kvinna runt 60 år. Hon har mörkt, långt mittbenat hår och svarta rektangulära glasögon med rundade hörn. Hon tittar in i kameran.

– Visst hade vi hoppats på ett bättre utfall, men förr eller senare måste man klara av att lägga saker bakom sig och gå vidare, säger Hans Andreasson.

Han menar att Öckerö Fastigheter måste hitta nya angreppssätt i kommande förhandlingar och inte kommer att ha miljöhusen som en separat punkt i framtiden.

– Vi vill se till helheten. Vi känner att Hyresgästföreningen har visat god förståelse för vår ekonomiska situation, säger Hans Andreasson.

I framställan inför årets förhandlingar skrev bolaget att man såg sig tvungen att sälja ut delar av beståndet om man inte fick höja hyrorna mer. Åtta lägenheter på Fotö har sålts under vintern, men enligt Hans Andreasson hade den försäljningen ägt rum i vilket fall.

– Däremot är det inte omöjligt att det blir fler framöver. Vi håller på med en långvarig översyn av vårt bestånd.

Annons

Vad gör ni nu?

– I praktiken kommer pengarna tas där det finns möjlighet att spara och på sikt blir det säkerligen underhållet som får stå tillbaka. Men självfallet är risken stor att nyproduktionshyrorna måste vara tillräckligt höga för att även täcka kostnader i det äldre beståndet.

LÄS MER:
Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2017 –  hela listan

 

Pengar i en portmonnä.
Läs också Högsta hyreshöjningen hittills för 2025 finns i Falkenberg Slarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.