Annons

Strömstad – värdarnas Klondyke

Strömstad Strömstad har en guldsits. Gränshandeln får jobben att flöda och inflyttningen att öka. Men privata värdar skor sig på bostadsbristen.
Foto: Karin Gistedt
Privata hyresvärdar skor sig på bostadsbristen i gränsstaden Strömstad. Tvårummare kan ha en kallhyra på över 10 000 kronor i månaden.

Tvårummare med en kallhyra på över 10 000 kronor i månaden. Korta och osäkra hyreskontrakt. Och rädsla för att bli uppsagd som gör att man inte vågar gå med i Hyresgästföreningen.
Så kan delar av bostadsmarknaden i Strömstad beskrivas. Det visar Hem & Hyras granskning.
– Det här är medaljens baksida för en gränskommun som vår. Vi har gott om jobb och stor inflyttning. Samtidigt har bostadsbyggandet inte hängt med. Det drabbar tyvärr unga som vill etablera sig här, säger Peter Heie (C), kommunfullmäktiges ordförande.
Vad gör ni åt problemet?
– Vi upprättar detaljplaner som skapar möjligheter för dem som vill bygga bostäder. Och så verkar vi genom vårt kommunala bostadsbolag Strömstadsbyggen. De har byggt 140 nya lägenheter de senaste åren.
– Men när det gäller enskilda fastighetsägare, som utnyttjar läget och pressar upp hyrorna, kan vi som kommun inte göra något, säger Peter Heie (C).
Kjell Johansson är värvare på Hyresgästföreningen. Enligt honom sticker Strömstad ut på flera sätt.
– Bostadsbristen blev kännbar här redan år 2008, långt före den kom till andra kommuner. Det har lett till svarta hyreskontrakt, skyhöga hyror och otrygga korttidskontrakt, framför allt för unga hyresgäster, säger han.
I sitt arbete med att knacka dörr för att värva nya medlemmar stöter Kjell Johansson ständigt på nya skräckexempel. Värst hittills var det för den unga tjej som betalade 2 500 kronor per kvadratmeter och år i kallhyra. Det normala är att kvadratmeterhyran är strax under 1 000 kronor per år.
– Tyvärr vågade hon inte gå med i Hyresgästföreningen, eftersom hon var rädd att stöta sig med värden och bli av med sitt kontrakt, säger Kjell Johansson.
Hur många värdar beter sig så här?
– Svårt att säga. Jag har stött på ett tiotal med sammanlagt cirka 50 lägenheter. Men jag tror att mörkertalet är stort.
Petra Hedström är Hyresgästföreningens husombud på Rådhusberget. För henne har bostadsbristen medfört att hon, sedan tre år tillbaka, är inneboende i en tvårummare med man och två barn.
– Bostadssituationen här i Strömstad är helt sjuk, säger Petra och tar området Kebal, strax norr om stan som exempel:
– Där passar privatpersoner på att hyra ut sina sommarbostäder om vintrarna. De erbjuder korta och extremt dyra kontrakt. Ofta är det unga människor som utnyttjas, säger Petra Hedström.
Håkan Fridolfsson är Hyresgästföreningens förhandlare i norra Bohuslän sedan 2 000-talets början. Enligt honom är Strömstads hyresmarknad tudelad. Här finns en fungerande del med förhandlingsordningar och schysta hyror. Men även ett laglöst värdarnas Klondyke.
– Enskilda fastighetsägare agerar på ett sätt som inte hör hemma i vår svenska lagstiftning, säger han.

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Varannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sig Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.