HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Strulhissar körs trots förbud

Göteborg Trots förbud används underkända hissar månad efter månad i Göteborgs hyreshus. Kommunens metod att straffa värdarna kan snart bli tandlös.

Yuttana Pratumthong är nyinflyttad på Lilla Tunnlandsgatan i Högsbo. Han använder hissen dagligen och är inte hissrädd.

– Nej, det är ingen fara.

Läs ocksåTre barn nära att krossas i hissolyckor

En av Yuttanas grannar däremot vittnar om regelbundet strul med hissen. Han har själv suttit fast flera gånger, som längst en kvart.

Yuttana Pratumthong brukar ta hissen på Lilla Tunnlandsgatan i Högsbo.

– Det har varit så sedan huset var nybyggt för några år sedan. Det händer inte lika ofta längre, men senast förra helgen var hissmannen här. Då hade den fastnat igen.

Hissen i ditt hus ska vara godkänd i en årlig besiktning. Du kan själv kontrollera det genom att titta på besiktningsmärket i hissen. Om den däremot har brister och blir underkänd är det förbjudet att låta folk använda den. Först måste värden rätta till felen och få grönt ljus vid en ny besiktning.

Läs ocksåVärd krävs på 1,4 miljoner i straffavgift för hissar

Hem & Hyras granskning visar att ett flertal fastighetsägare i Göteborg struntar i förbudet. De låter folk använda hissarna ändå. Bara förra våren berördes 19 hissar, på adresser över hela staden.

Annons

I flera hus, till exempel på Lilla Tunnlandsgatan där Yuttana bor, har de underkända hissarna transporterat hyresgäster i minst åtta månader innan de slutligen godkänts i besiktning.

Det finns sätt att straffa värdar som gör så här. Kommunen kan ta ut en så kallad byggsanktionsavgift på 93 000 kronor per hiss som har körts utan godkänt ”kvitto”. Lite som att tvingas betala tilläggsavgift om man ertappas med att åka spårvagn utan giltig biljett.

Läs ocksåFamiljen fick gå på toa i vardagsrummet - så gick det senFöre och efter. Lagom till att familjen Sandström fick tillökning stod det omtvistade badrummet klar. Mamma Johanna med barnen Vidar och Hilda.
Ett märke i hissen anger när nästa besiktning ska göras.

Men snart kan det vara fritt fram för hyresvärdar att strunta i att stänga av underkända hissar. I stället kan det räcka att fixa felen först när kommunen märker att hissen fortfarande används, och förbereder beslut om straffavgift. Alltså, att lösa en spårvagnsbiljett först när biljettkontrollanten närmar sig.

En rad fastighetsägare har nämligen valt att överklaga kommunens straffavgift. Det gäller bland annat Tornstaden på Lilla Tunnlandsgatan, kommunala Familjebostäder på Hedåsgatan-Tegnérsgatan i Lorensberg och en mindre privatvärd på Stuartsgatan i Johanneberg. Sammanlagt berörs flera hundra hyresgäster på adresserna.

Familjebostäders hus på Tegnérsgatan-Hedåsgatan.

Värdarna säger att de rättade till bristerna innan kommunen hann ta beslut om sanktionsavgiften. Därför finns det inte längre något ”fel” kvar att straffa.

Annons

– Vi kände oss orättvist behandlade. Gör man rätt åtgärder finns inget skäl att man ska få en påföljd, säger Tornstadens fastighetschef Martin Petersson.

Hittills har flera rättsinstanser gett värdarna rätt. När detta skrivs återstår bara Mark- och miljööverdomstolen. Om tolkningen står sig även där får kommunen inte längre straffa värdar som i månader trotsat reglerna, men som i sista stund hunnit rätta till felen.

På Stuartsgatan 4 byttes hissen ut helt.

I så fall måste kommunen hitta nya vägar att sätta press på hyresvärdar som slarvar med att hålla sina hissar servade och godkända.

– Förhoppningsvis är det inte helt fritt fram. Vi har fortfarande samma ansvar enligt lag, att se till att de här hissarna inte används. Men vi får förhålla oss till vad domstolen kommer fram till, säger Julia Naij på stadsbyggnadskontoret i Göteborg.

Fakta: Regler för din hiss
  • Hissen i ditt hus ska normalt genomgå besiktning varje år.
  • Det är hyresvärdens ansvar.
  • Är hissen inte godkänd får den inte användas.
Läs också Glömde släcka ljuset – döms till att betala en kvarts miljon Lovade betala för kattkisset - ångrade sig och gick till polisen: "Aldrig skrivit på det aktuella avtalet"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.