Annons

Värd krävs på 1,4 miljoner i straffavgift för hissar

Rågsved Hissarna har fått användningsförbud 15 gånger under två år. Ändå har de inte stängts av, enligt hyresgästföreningen. Nu krävs hyresvärden på 1,4 miljoner kronor i straffavgift.
Foto: Cecilia Landmark
Hyresgäster på Bjursätragatan informerades av Hyresgästföreningen efter fjolårets brand.

Fastigheterna på Bjursätragatan i Rågsved skaffade sig skandalstatus redan förra året då en brand bröt ut.
Det väckte myndigheternas intresse eftersom husens konstruktion ifrågasattes redan vid uppförandet för elva år sedan. 2009 utrymdes hela fastigheten efter ett användningsförbud från Stadsbyggnadskontoret som hävdes först sedan fastighetsägaren åtgärdat ett antal brister.
2015 såldes fastigheten till en koncern där SIG Invest AB är den övergripande ägaren. I dotterbolagskonstruktionen heter fastighetsägaren till de två nu aktuella hyreshusen Vallhundens Fastighets AB och Bäverungen Fastighets AB. Och det är de företagen som dragit på sig uppmärksamheten till nästa larm – hissarna har använts regelbundet trots att de besiktats med anmärkningar och därmed fått användningsförbud. Detta utan att hyresgästerna informerats, enligt Hyresgästföreningen.
Besiktningarna har underkänts 15 gånger på två år. Sedan byggstarten än fler, enligt Hyresgästföreningen i Stockholm som nu anmäler de åren, den period de nya ägarna ansvarat för fastigheten.
Och med det ansvaret följer nu ett krav på att värden ska betala en straffavgift om närmare 1,4 miljoner kronor. Kravet är unikt och grundar sig i en uträkning som bygger på regler för byggsanktionsavgifter för de hissar som ”inte har uppfyllt kraven på skydd för säkerhet och hälsa”.
Ärendet har nyligen skickats in till stadsbyggnadsnämnden. Det blir första gången ett sådant ärende prövas.
– Vid de tillfällen jag har fått indikationer på att hissar används trots att de inte har varit godkända, har jag kontaktat hissägarna och meddelat att jag har för avsikt att gör ett besök på plats för att kontrollera ifall det stämmer. De har då insett allvaret, och stängt av sina hissar omgående, och därefter åtgärdat dem så snabbt det har varit möjligt, säger handläggaren Pia Lundquist, i en kommentar.
Tomas Magnusson, partner på SIG invest, säger att hissarna stängdes av i april 2017 då de uppmärksammades på problemet.
– Vi förstår Hyresgästföreningens roll och anser den betydelsefull men anser att ett viss mått av anständighet i vad som kan påstås borde föreligga, säger han.

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Så missköter den skånska gurkodlaren sina hyreshus: ”Man blir mörkrädd” Körförbud för en hiss om dagen - slarvet i Kents hus kostade värden 95 000 kronor Hyresgäster och unga störs mer än andra – ny studie förvånar forskare Hissen låste in Nadja och hindrade hemtjänsten - men nya förslag ska göra hissåkandet säkrare Säkrare att åka hiss på jobbet än i bostadshuset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.