Annons

Studentboendet billigast i Linköping

Östergötland ​I Linköping bor studenterna billigare än i Norrköping och Visby. Skillnaden är orättvis, tycker studenter som Hem & Hyra talat med.

​Hem & Hyra har undersökt studenthyrorna i de tre största studentorterna i Östergötland och på Gotland. Hos Studentbostäder i Linköping är hyran i genomsnitt 1 269 kronor per kvadratmeter och år. Motsvarande siffra hos Studentbo i Norrköping är 1 581 kronor och hos Gotlandshem i Visby 1 829 kronor.

– Jag kan inte säga säkert vad det beror på att vi är dyrast, men min gissning är att vi har ett nyare bestånd. Vi har inga studentlägenheter som är byggda tidigare än 1995, säger Lisbeth Ek, administrativ chef på Gotlandshem.

Medan studenter i Linköping och Norrköping betalar hyra tio månader per år, tar Gotlandshem ut hyra året runt. Däremot finns möjlighet att plombera lägenheten upp till två månader. Då slipper man betala hyra, men har inte heller tillgång till lägenheten.

Ryd i Linköping är ett område där det bor många studenter. Hem & Hyra träffade Karin Karlsson, Mari Ahlquist, Jonas Granholm och Jimmy Högdahl. De är nöjda med sina hyror och tycker att det är orättvist att det skiljer så mycket mellan olika orter.

– Vi får lika mycket pengar i studiemedel oavsett var vi bor. Man ska inte behöva välja studieort efter hur stor hyran är, tycker Mari Ahlquist.

Här är några exempel på studenthyror i Linköping, Norrköping och Visby, och vad som ingår i hyran:

Studentboende Link_Gotl.pdf

Läs också:
Boxholmshus lockar studenter med rabatt

 


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.