Studenter vill bo i hyresrätt
Juriststudenten Johan Karlsson, 24, bor i en studentetta på 20 kvadratmeter och har en hyra på 4 100 kronor i månaden. När de fasta kostnaderna är betalda blir det kanske 2 000 kronor kvar av studielånet.
Ändå är det inte större eller billigare bostad han framför allt skulle önska sig.
– Man kan inte vänta sig större bostad när man är student och tack och lov har jag extrajobb – annars skulle det aldrig gå ihop ekonomiskt. Men jag skulle så klart vilja ha en egen hyresrätt som jag kan bo kvar i när jag har pluggat klart.
Det är en dröm han delar med 40 procent av alla studenter, enligt Hyresgästföreningens undersökning Studenters boende 2013. Hyresrätt är det vanligaste önskemålet, 21 procent vill bo i bostadsrätt, 17 procent i studentbostad och 9 procent hos föräldrarna.
Undersökningen bygger 1 465 studenters uppgifter om hur de bor, hur de vill bo och vilka ekonomiska villkor de har. Samma frågor ställdes 2011 och därför kan man se några, statistiskt säkerställda, förändringar sedan dess:
- En större andel av studenterna delar bostad med kompisar – en ökning från 5 till 7 procent.
- Andelen som bor i studentbostad har ökat från 20 till 23 procent.
- En mindre andel bor i andra hand – en minskning från 11 till 6 procent.
- Av dem som har flyttat hemifrån klarar fler sina boendekostnader utan problem – en ökning från 71 till 76 procent.
Nästan var femte student bor kvar hos sina föräldrar. Av dem skulle nästan hälften hellre vilja bo på något annat sätt. Det innebär att över 30 000 studenter ofrivilligt bor kvar hemma. Tillsammans med dem som bor med osäkra eller tidsbegränsade kontrakt är de nästan 90 000 studenter som skulle behöva en egen bostad.
Hyresgästföreningen fortsätter därför att kräva att mer görs för att öka bostadsbyggandet, främst hyresrätter. Investeringsstimulans, skattereformer och miljöpremier hör till förslagen.