Annons

Studenterna i Umeå vann tvisten – fastighetsägarna får inte höja hyran

Umeå 1500 lägenhetshavare, varav majoriteten studenter, har vunnit en hyrestvist mot hyresvärden i Hyresnämnden. "Det känns ju jättefint", säger Lisa Wadenholt som bor i en liten studentlägenhet på Tvistevägen, där hyresvärden ville höja hyran med närmare 5 procent.
Lisa Wadenholt andas ut efter beskedet från Hyresnämnden.
Foto: Ulrika Vallgårda/privat
Lisa Wadenholt är glad att äntligen slippa oroa sig för retroaktiv hyreskostnad.

Tre fastighetsägare, Campus X Bostäder AB, Nydala Bostäder AB och Sjörået Hyresrätter AB, har velat höja hyrorna i 1500 nyproducerade lägenheter i Umeå med upp till 5,72 procent. Detta trots att hyrorna redan var högre än i vanliga lägenheter i Umeå. Hem & Hyra träffade några bekymrade hyresgäster i höstas.

Nu har hyresgästerna, varav merparten är studenter, fått rätt i Hyresnämnden. Fastighetsägarna får inte höja hyran.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

När husen byggdes hade fastighetsbolagen möjlighet att frångå från den lagstadgade så kallade bruksvärdesprincipen som normalt gäller vid hyressättning och som innebär att hyran sätts i nivå med hyrorna i andra lägenheter med samma bruksvärde. Istället kunde de sätta en presumtionshyra under 15 år framåt. Presumtionshyran är också reglerad i lag och innebär att fastighetsägaren får ta hänsyn till hur dyrt det är att bygga lägenheter idag.

Hyresgästföreningen tyckte därför inte att de skulle få höja hyran efter så här kort tid. Tanken är nämligen att hyrorna för nybyggda lägenheter på sikt ska komma i fas med andra hyror, även om de får vara högre i början.

Ändå menade fastighetsägarna att hyrorna behövde höjas för att täcka ökade kostnader för drift och underhåll. De begärde först 2 procents höjning i förhandlingen. När Hyresgästföreningen inte gick med på det strandade fastighetsägarna förhandlingen. Ärendet gick till Hyresnämnden och där begärde de ända upp till 5,2 procents höjning.

Läs ocksåHalva studiebidraget går redan till hyran – nu vill värden kraftigt höja

Fastighetsägarna MittNord, som har företrätt hyresvärdarna i Hyresnämnden, varnar för att beslutet ska leda till att privata fastighetsbolag inte kommer att vilja bygga i Umeå, vilket i sin tur kan leda till ännu större bostadsbrist än vad det redan är, inte minst för studenter.

– Vi tycker givetvis att det är problematiskt att Hyresnämnden beslutat att den hyresjustering som vi begärt inte anses som skälig. Det ger en dålig signal till alla som byggt eller planerar att bygga nya hyreslägenheter i Umeå, säger Anders Sjöberg, VD hos Fastighetsägarna.

Att låta hyrorna ligga still i 15 år är enligt honom inte rimligt om man ska få ihop kalkylen, utan leder bara till att hyresnivåerna måste bli ännu högre för nyproduktion. Han rekommenderar fastighetsägarna att ta frågan vidare till Hovrätten.

Annons
Läs ocksåDömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivningEn polisbil i brand och tre maskerade personer som fotar och bär på stenar.

Men Hyresgästföreningens jurist Niclas Sundell är nöjd med utgången.

– Det var ett skäligt beslut från Hyresnämnden eftersom dessa hyresvärdar ville höja presumtionshyrorna redan efter ett till fyra år. Ändå är det Umeås högsta hyror vi pratar om, säger han.

Den höga presumtionshyran kan man ha i 15 år, förklarar Niclas Sundell, och under dessa år ska hyran närma sig ordinarie hyror på marknaden.

– Om de däremot höjs lika mycket som andra hyror, vad händer då efter 15 år?

Lisa Wadenholt, 27 år och student, bor i en etta på 16 kvadratmeter på Tvistevägen, ett stenkast från universitet. Hennes hyra ligger idag på 3848 procent och skulle ha fått en hyreshöjning på nästan 5 procent om fastighetsägaren hade fått som den ville. Nästan halva studielånet skulle i så fall gått till hyran.

– Det hade ju inte varit kul alls. Jag tycker det är överpris redan som det är. Visserligen är det nära universitetet och nära affär, men fortfarande väldigt mycket för en studentlägenhet som är så liten. Man känner sig lite utnyttjad bara för att man är student och måste ha någonstans att bo, säger hon.

Samma hyreshöjning hade Ellen Åberg, 21 år och student, fått.

Annons

– Det känns jättebra att slippa höjningen. Jag hade nog kanske övervägt att flytta om den hade höjts så mycket.

Efter beskedet från Hyresnämnden väljer hon att stanna, åtminstone tills vidare.

– Jag trivs jättebra, det är en jättefin lägenhet och skönt att det är nära till universitetet.

 

 

 

Läs också Så blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt” Belamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.