Annons

Halva studiebidraget går redan till hyran – nu vill värden kraftigt höja

Umeå Lotta Mossberg, student i Umeå, betalar nästan 4000 kronor i månaden för en nyproducerad etta på 16 kvadratmeter. Nu ska hyran höjas med närmare 5 procent om hyresvärden får sin vilja igenom.
Foto: Ulrika Vallgårda
Att lägga halva studiebidraget på ett pyttelitet studentrum är inte rimligt tycker Lotta Mossberg.

Lägenheterna på Tvistevägen är nybyggda och ligger ett stenkast från universitetet. Många studenter väljer att bo här för att det är enkelt att komma fram i kön.

Men så kom nyligen det chockartade beskedet: Hyresvärden vill höja hyran med mellan 2,03 procent till så mycket som 4,92 procent.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Lägenheterna på 24 kvadratmeter ska få en hyra på 5100 kronor, de på 16 kvadratmeter drygt 4000 kronor.

– Jag tycker att jag redan nu har en hög hyra. Nästan halva mitt studiebidrag går till hyran, säger Elsa Jönsson.

Lotta Mossbergs lägenhet är på 16 kvadratmeter.

Läs ocksåAllt fler studenter ratar korridoren

– Den är ju väldigt liten, så över 4000 kronor i månadshyra känns mycket. Jag funderade på att flytta redan innan och nu känns det ännu mer aktuellt.

Ägare är fastighetsbolaget Campus X Bostäder i Umeå. När husen byggdes fick bolaget möjlighet att frångå från den lagstadgade så kallade bruksvärdesprincipen som normalt gäller vid hyressättning och som innebär att hyran sätts i nivå med hyrorna i andra lägenheter med samma bruksvärde, för att istället sätta en presumtionshyra under 15 år framåt. Presumtionshyran är också reglerad i lag och innebär att fastighetsägaren även får ta hänsyn till hur dyrt det är att bygga lägenheter idag.

Elsa Jönsson, Alice Sandberg, Lizzie Hager och Lotta Mossberg, studenter på läkarprogrammet i Umeå, ska få kraftigt höjda hyror på sina redan dyra studentlägenheter.

Enligt Charlotte Lundberg Jonsson, förhandlare vid Hyresgästföreningen region Norrland, borde hyrorna inte höjas alls i de här husen, och om de ändå ska höjas så inte i samma omfattning som i resterande bestånd.

Annons

– Efter de första 15 åren ska ju även dessa lägenheter fasas in i bruksvärdessystemet, säger hon.

Fastighetsägaren som företräds av Fastighetsägarna MittNord har valt att stranda förhandlingen med Hyresgästföreningen när det gäller totalt 1500 nybyggda lägenheter i Umeå, däribland de på Tvistevägen, och ärendet har därför gått till Hyresnämnden.

–  Hyresgästföreningen har systematiskt förvägrat hyresjustering av nyproducerade bostadslägenheter i Umeå, varvid hyrorna för drygt 1500 lägenheter lämnats oförändrade sedan 2017, säger juristen Isak Vallgren Stigeland vid Fastighetsägarna MittNord AB som företräder hyresvärden.

Läs ocksåHundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräksTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.

Han medger att nyproducerade lägenheter i Umeå har en relativt hög hyra.

– Orsaken är kraftigt stigande produktionskostnader och markpriser. För att en hyresvärd ska vara intresserad av att bygga bostäder behöver investeringen ge täckning för produktionskostnaden och rimlig avkastning.

Men även om presumtionshyran är högre måste den ändå få höjas anser han och han hävdar att det också är lagstiftarens mening.

– Man måste få täcka de ökade kostnaderna för drift och underhåll. Blir inte hyresvärdarna kompenserade för det riskerar man i förlängningen byggandet av nya hyresrätter. Bostadsbristen kommer då att bli värre framöver, vilket drabbar hyresgästerna och framförallt studenterna, säger han.

Annons

Men Charlotte Lundberg vid Hyresgästföreningen tolkar lagen om presumtionshyra annorlunda.

– I förarbetena till lagen framgår att systemet ska säkerställa god förutsägbarhet om hyran. Höjningar kan ske men endast om de är motiverade av kostnadsförändringarna på orten.

Hon anser att det inte är så i det här fallet.

– De generella höjningarna under 2020 påverkades mycket av de förväntade ökade kostnaderna för underhåll. Men nyproducerade lägenheter inte behöver underhållas.

Hon hoppas nu att Hyresnämnden går på Hyresgästföreningens linje.

– Annars får det konsekvenser inte bara för de enskilda hyresgästerna som bor där, utan också för framtida nyproduktionsförhandlingar i Umeå. Det blir ett mycket kärvare klimat.

Läs också Skjutning i lägenhet – hyresgäst med bostad i Frankrike sägs upp Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går" Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.