Svagt intresse för grannen
Enligt Hem & Hyras undersökning är de flesta som bor i hyreshus ganska ointresserade av de som bor i de övriga lägenheterna i huset. Hela 84 procent svarar att de aldrig eller bara sällan umgås med någon granne.
Jonas Gåde, terapeut i Göteborg och medlare i TV3:s Grannfejden, tycker inte att det är så förvånande.
-Det är sällan någon homogen grupp människor som bor i hyreshus. I en lägenhet bor en familj från Libanon, i en annan någon från Iran och så bor det några studenter och ett gammalt par. Jag är själv ganska selektiv och vill absolut inte ha kontakt med några grannar, säger han, som också bor i ett hyreshus.
Bara 17 procent av de tillfrågade svarar att de umgås mycket eller ganska ofta med grannen, medan 62 procent uppger att de aldrig gör det. Man kan se en ganska tydlig skiljelinje mellan yngre och äldre, där de yngre är väsentligt mindre intresserade av umgänge.
-Yngre människor är mer rörliga i staden. De som läser på universitet föredrar andra studenter och de som jobbar på företag med mycket ungdomar delar singellivet med sina arbetskompisar. Även etablerade par håller sig oftast till sina kamrater, säger Jonas Gåde.
Han förklarar att det inte räcker med att vara grannar för att bygga en vänskap. Djupare relationer förutsätter gemensamma värderingar och föreställningar om världen.
Mest samvaro med sina grannar har människor på mindre orter, med färre än 20 000 invånare. Där umgås lite mer än var fjärde hyresgäst mycket eller ganska ofta med någon i huset. I storstäderna är motsvarande siffra 12 procent eller lite mer än var tionde person.
Gåde beskriver storstaden som en lite kallare plats där vi är mer anonyma för varandra.
-I dag lever vi över huvud taget mera individualistiskt än tidigare och är ganska isolerade. Om vi tittar bakåt i historien hade vi mer behov av varandra rent praktiskt och grannsamverkan var större. ”Om du hjälper mig med skörden så hjälper jag dig med något annat”.
Kanske befinner vi oss dock vid någon form av brytpunkt där utvecklingen börjat gå mot mer samarbete igen.
-Antalet bilpooler växer till exempel och många går samman för att beställa närodlad mat. Vi är ju sociala varelser och har fortfarande behov av varandra, säger Jonas Gåde.
Fotnot: Undersökningsföretaget Skop har gjort undersökningen, som baseras på intervjuer med 1000 personer.