Annons

Svårt finansiera renovering i inlandet

Västerbotten Bostadsbolagen i Norrlands inland är de som kommer att få det allra svårast att finansiera renovering av sitt gamla fastighetsbestånd. Det visar en undersökning som Hyresgästföreningen låtit göra. ”Hyresgästerna kan inte vara de som ska betala både eftersatt underhåll och tomma lägenheter”, säger Sten Fors, chefsförhandlare vid Hyresgästföreningen.

​Hyresgästföreningens undersökning visar att 50 procent av Sveriges lägenheter byggdes mellan 1941 och 1975. Här utgör Norrlands hyresfastigheter inget undantag, men i många kommuner, främst i inlandet, kan det bli mycket svårt att hitta pengar till nödvändiga renoveringar av de gamla hyreshusen.

Annons
Dessa kommuner kännetecknas av befolkningsminskning, svag utveckling av inkomster och små lokala arbetsplatser.
 
Frågan är hur de nödvändiga renoveringarna av Norrlands gamla hyresfastigheter ska finansieras i de bostadsbolag som brottas med tärd ekonomi, tomma lägenheter och gamla fastigheter.
 
– Det är egentligen en omöjlig matematik. Hyresgästerna kan ju inte vara de som ska betala både för det eftersatta underhållet och de outhyrda lägenheterna. Det här vet givetvis bolagen om, det finns ju en smärtgräns för hur mycket man kan höja hyrorna och ändå behålla hyresgästerna, säger Sten Fors.
 
Betyder det här att om man bor i någon av kommunerna kommer man inte att kunna förvänta sig renovering?
– Många av de mindre kommunerna har ett mycket gammalt fastighetsbestånd byggt redan på 50-talet och som är i stort behov av renovering. Så nog finns det bekymmer, vi ser redan exempel på att det inte finns ekonomi till renoveringar på vissa håll, säger Sten Fors, förhandlare på Hyresgästföreningen.
 
Torbjörn Westberg, vd på det kommunala bostadsbolaget i Ånge, ÅFA, bekräftar Fors ord. ÅFA har under de senaste åren haft många vakanta lägenheter och fastigheterna är äldre.
 
– Helt klart skulle vi vilja kunna erbjuda ett väldigt bra boende till de som väljer att bo kvar i Ånge. Men vi kan i dagsläget inte ha de planer på underhåll som vi önskar. Det blir någon form av mellanting mellan planerat underhåll och brandkårsutryckningar, säger Torbjörn Westberg.
 
Westberg berättar att bolaget försökt prioritera de ”osynliga” renoveringarna såsom tak, stammar och dränering framför nya tapeter och dylikt.
 
Hyresgästföreningen driver frågan om att regeringens införda ROT-avdrag även ska gälla hyresfastigheter, det gör det inte i dag.
 
– Ett ROT-avdrag skulle framför allt gynna de små och fattiga kommunerna. Det skulle betyda jättemycket helt enkelt, menar Sten Fors.
 
– Helt klart skulle ett ROT-avdrag gagna både oss och våra hyresgäster, men jag kan inte säga vad det skulle göra rent ekonomiskt för det har jag inte räknat på. Men visst skulle ett ROT-avdrag ge oss ytterligare möjligheter att följa den underhållsplan vi har, säger Torbjörn Westberg, ÅFA.
 
De kommuner som har den svagaste bostadsmarknaden i Sveriges fyra nordligaste län är enligt undersökningen: Pajala, Övertorneå, Överkalix, Jokkmokk, Sorsele, Malå, Vindeln, Robertsfors, Vilhelmina, Dorotea, Åsele, Strömsund, Sollefteå, Ragunda, Berg, Härjedalen samt Ånge.
 
Fakta:
Det är Tyréns Temaplan som gjort undersökningen, ”Behovsanalys av ROT-åtgärder i flerbostadshus”, på uppdrag av Hyresgästföreningen. Undersökningen visar att nästan 70 procent av landets svagaste bostadsmarknader finns i mellersta och norra Sverige. Undersökningen bygger på siffror från bland andra Statens Bostadskreditnämnd, Boverket samt Sveriges Byggindustrier.

Annons
Läs också Tips för att njuta fullt ut av din båtsemester Barnen utan lekplats hela sommaren – trots värdens löfte: "Har inte råd att åka iväg" Hyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav" Ansedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig” Uppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljoner Framgång för hyresgäster i renoveringsstrid – möjligt välja bort åtgärder som höjer hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.