Svartlistade värden anmäld till hyresnämnden igen
Det är inte första gången Dyberg Fastigheter, eller Finansgruppen i Stockholm som bolaget heter, figurerar i hyresnämndens rullor. Sedan 2011 har nämnden tagit emot ansökningar tio gånger från hyresgäster runt om i Sörmland.
Bolaget har även varit svartlistat hos Hem & Hyra två gånger, år 2013 och år 2015. Under årens lopp har det varit problem med höga hyreshöjningar, undermålig ventilation och lösa hundar, bland annat, som tidningen rapporterat om. I år är bolaget med på svarta listan igen.
En av dem som vänt sig till hyresnämnden är Kent Larsson. Han bor i en hyresfastighet i Sparreholm som är vackert belägen med utsikt mot sjön Båven.
– Det är fint här och vi trivs men inte med att huset förfaller. Vi har påtalat fel i sex år men det händer ingenting. Vi har fått otrevliga kommentarer till svar och jag har till och med uppmanats att flytta. Men jag ger mig inte, man måste kunna föra en dialog med sin hyresvärd, säger Kent Larsson.
När det var problem förut vände han sig till fastighetsägaren och fick gensvar. Men sedan några år tillbaka har det blivit svårare att prata med hyresvärden, enligt Kent Larsson.
Han har mött Dybergs i hyresnämnden tidigare. Då bestämde nämnden att värden skulle åtgärda de aktuella felen mot ett vite, och när bolaget lovade att göra det togs vitet bort.
-Det som hände då var att hantverkarna som hade börjat renovera försvann och de kom inte tillbaka, säger Kent Larsson.
Nu har han åter ansökt om ett åtgärdsföreläggande. Det som behöver åtgärdas är bland annat otäta fönster, vindskivor som kan ramla, rutten och möglig fasad. Trädgårdsskötseln är dessutom under all kritik, enligt honom.
Sven Graff är handläggare på Hyresgästföreningen.
-Det är gamla surdegar som inte har blivit åtgärdade sedan en tidigare dom i nämnden 2013. Fastighetsägarna är svåra att få tag på, de svarar inte på mejl eller i telefon och de kan ha en arrogant ton. Många av dem som bor i fastigheten vågar inte stå upp emot dem, säger han.
Enligt yrkandet till nämnden ska Dyberg fastigheter få fyra veckor på sig, från ett eventuellt nämndbeslut, att åtgärda bristerna i lägenheten och i de allmänna utrymmena. Annars ska ett vite på 20 000 kronor utgå.
-Att vitet är så högt satt beror på att bristerna funnits så länge och att hyresvärden inte vill samarbeta. Lägenheten har besiktats och det är den typ av brister som hyresvärden är skyldig att åtgärda, säger Sven Graff.
Han skrev brev i oktober förra året till hyresvärden men har inte fått någon reaktion. Det enda som skett är att ett element satts upp i vardagsrummet.
Henrik Dyberg, på Dyberg Fastigheter, tycker att det är tråkigt att det blivit så här. Han säger att alla fel som blivit felanmälda är åtgärdade. Bland annat en vindskiva utanför badrummet, en spricka i parketten och ett element som bytts ut. Dessutom kan det inte vara kalldrag i vardagsrummet eftersom balkongen utanför är inglasad, påpekar han. Inglasningen gjorde Dybergs efter önskemål från hyresgästen.