Annons

Sveriges största bomässa har startat

Linköping Efter politisk turbulens, kritik mot höga kostnader och för snäv tidsplan så blev Vallastaden till sist verklighet. På lördagen var det invigning av Sveriges hittills största bomässa.

När Hem & Hyra besökte det blivande mässområdet för en dryg månad sedan återstod fortfarande mycket arbete. De nya gatorna saknade asfalt och det pågick ett intensivt arbete med utemiljön.

När Vallastaden slog upp portarna för allmänheten på lördagen var det mesta färdigt. Men inte allt. Det finns fortfarande byggbaracker och kranar på och i anslutning till området och i några hus arbetades det febrilt mitt under själva invigningen. Men utställningsområdet hann bli tillräckligt färdigt för att Simon Helmér, vd för mässbolaget Linköpingsexpo, ska känna sig nöjd. Han medger att han känt oro för om tidsplanen skulle hålla.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag har bara varit med i projektet de senaste två åren. Våren 2016 var det fortfarande nästan helt tomt här. Men alla inblandade har jobbat väldigt fokuserat på att lösa det och vi lyckades. Men jag tror inte att vi skulle klara av att upprepa det, säger han.

Målet är att 100 000 personer ska besöka Vallastaden och dess 70 olika utställningar under de tre veckor som mässan pågår. En hel del nyfikna kom redan första dagen och några besökare hade rest långt. Bland annat deltog en delegation från Linköpings kinesiska vänort Guangzhou, med borgmästare Wang Dong i spetsen.

Själva invigningen hölls intill den bäck som rinner genom stadsdelen. Ceremonin innehöll uppvisning i parkour och dans innan Linköpings universitets talande robot tog över och skötte nedräkningen. Mässan förklarades invigd genom att Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande i Linköping, Kieran Long, överintendent för Arkitektur- och designcentrum och universitetets rektor Helen Dannetun tillsammans vattnade en solros på scenen.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Kristina Edlund har tidigare varit kritisk till bland annat tidsplan och ekonomi för bomässan och lämnade sin plats i mässbolagets styrelse 2013. Men i dag är hon nöjd med resultatet.

– Vallastaden är en stadsdel som Linköpingsborna kan vara stolta över, säger hon.

Ett av ledorden har varit mångfald. Lever stadsdelen upp till det med tanke på att bostadspriserna och hyresnivåerna är högre än vad många hushåll har råd med?

Annons
Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

– Tätheten tror jag kommer att leda till att man möts på ett annat sätt och pratar mer med varandra än i andra områden och det bidrar till mångfalden. Tanken med Vallastaden har aldrig varit att bygga billigt. Däremot behöver Linköping bostäder med lägre hyror och det måste vi jobba med på andra håll, säger Kristina Edlund.

Vallastaden består av cirka 1 000 nya bostäder varav 450 är hyreslägenheter. Av dessa är ungefär 200 studentbostäder.

Många av besökarna var uppenbarligen intresserade av att kika på Stångåstadens projekt Drömlägenheten, för utanför den var det kö större delen av dagen. Drömlägenheten är en bostad på 55 kvadratmeter som kan förändras efter behov.

– Den är anpassad för en familj som varannan vecka består av två vuxna och varannan även av tre barn, berättar Jenny Lauritsen från Stångåstaden.

Hennes kollega Fredrik Sandström visade hur utdragbara väggar skapar tre mindre rum till barnen. Det finns förvaringsutrymmen under luckor i golvet och i badrummet göms ett badkar under golvpanelen. Lägenheten är ett experiment som till skillnad från det mesta som visas i Vallastaden troligen aldrig kommer att bli någons hem på riktigt.

– Allt är platsbyggt och det har kostat mycket pengar. Det är i princip omöjligt att hyressätta en sådan här lägenhet, säger Fredrik Sandström.

Syftet är att visa olika möjligheter och Stångåstaden kommer att behålla Drömlägenheten för visningar under åtminstone ett år.

– Sedan får vi se vad som händer med den.

Annons

Vad tyckte då besökarna denna första dag? Återkommande omdömen bland dem som Hem & Hyra pratade med var att arkitekturen är spännande men att husen står väl trångt.

Cecilia Garneij och Leo Holmgren studerar båda till byggnadsingenjörer.

– Det fina är att det är så blandad bebyggelse, med många olika boendeformer i samma område. Det är bra eftersom det flyttar in folk från olika samhällsgrupper. Det är verkligen experimentellt, tycker Leo Holmgren.

Paret konstaterar samtidigt att hyresnivåerna utestänger många.

– Vi tittade på ett radhus som kostar 16 000 kronor i månaden. Det var visserligen stort men det är mycket pengar. Men jag antar att de höga hyrorna är priset man får betala för att kunna bo i ett sådant här område, säger Leo Holmgren.

Bo- och samhällsmässan pågår till och med 24 september.

Fakta: Tidigare bomässor
  • Annedal, Stockholm – 2012
  • Tensta, Stockholm – 2006
  • Hammarby sjöstad, Stockholm – 2002
  • Västra Hamnen, Malmö – 2001
  • Norra Hamnen, Helsingborg – 1999
  • Upplands Väsby, Stockholm – 1985
  • Helsingborg, H55 – 1955
    Källa: Fastighetsvärlden.
Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.