Annons

Taxorna påverkar hyran

Blekinge Det är skillnad på vatten och vatten. Och soppåse och soppåse. Åtminstone i pris. Det är dubbelt så dyrt att duscha i Karlskrona än det är i Karlshamn. Och soppåsen är nästan dubbelt så dyr i Tingsryd än i Ljungby. Hem & Hyra reder ut varför.
Foto: Annika Wallsson
Dyrt skräp. Sahal Rezals soppåsar är dyrast i Kronoberg.

Om en fiktiv lägenhet på 67 kvadratmeter flyttas runt bland landets kommuner så kostar det olika mycket att få värme i elementen, tända lamporna, spola i toaletten och få sitt hushållsavfall hämtat i miljöhuset.

I vissa fall är skillnaderna i avgifter så stora att det är svårt att förstå. Hur kan det exempelvis komma sig att en hyresgäst i Karlshamn kan duscha dubbelt så länge för samma pris som en dusch tar i Karlskrona?

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I Karlshamn kostar vatten och avlopp (VA) 235 kronor i månaden för lägenheten som flyttas runt. I Karlskrona är månadskostnaden 499 kronor. Det är ändå bara drygt fem mil mellan orterna. Karlshamn är en av de 20 billigaste kommunerna, plats 17. Karlskrona hamnar på plats 247, som en jämförelse.

Karlskronas VA-chef, Ola Green, är inte förvånad över skillnaden i kostnad.

– Vi har renoverat och byggt ut en ny vattenförsörjning till 50 000 människor i Karlskrona kommun. Det har kostat 400 miljoner kronor. Det är dyrt att gräva i den här kommunen och dra ut till öarna. Vi har även många VA-verk i kommunen som har driftskostnader. Men där jobbar vi på en långsiktigt plan att få ned antalet, berättar Ola Green.

Läs ocksåDärför är utrikesfödda överrepresenterade hos Kronofogden – inte bara pengar som är problemet

Kan en hyresvärd påverka VA-kostnaderna på något sätt?

– Det enda sättet är att få sina kunder att förbruka mindre vatten och tänka på vad man använder vatten till. Det är ju rörliga kostnader. Att tänka på vad vi använder vatten till borde alla göra generellt i den här delen av landet, säger Ola Green.

Att Karlshamn har Blekinges lägsta VA-kostnader är en tillfällig glädje för hyresgästerna visar det sig.

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

– Vilken bra fråga, säger Marika Mårtensson, kommunens VA-chef, på frågan om varför det är så billigt vatten hos dem jämfört med andra kommuner.

Sedan förklarar hon hur det ligger till.

Annons

– Det är så att vi står inför höjningar, ganska rejäla sådana, de kommande åren. Vi jobbar nu med vår investeringsplan. Det handlar bland annat om ett nytt vattenverk och en ökad takt
i underhållet på vårt ledningsnät. Så vi kommer att höja våra taxor, säger Marika Mårtensson.

Hyresgästföreningen är en av fem aktörer som står bakom Nils Holgersson-rapporten som varje år låter den fiktiva lägenheten göra en resa runt om i landets 290 kommuner.
Björn Johansson är regionordförande i Hyresgästföreningen Sydost, där Blekinge och Kronoberg ingår. Han tycker att det är viktigt att belysa vilka skillnader det är i taxor. Syftet är att jämförelsen i förlängningen ska leda till lägre priser.

– Vi visar på hur det ser ut, vad det faktiskt kostar i kommunerna, och vi tror att det i sig faktiskt kan göra skillnad, säger Björn Johansson.

Påverkar verkligen taxorna hyran så mycket?

– Ja, det gör det till rätt stor del. När hyresvärdarna påkallar förhandling och vill ha hyreshöjningar så hänvisar man den största delen till taxeökningar, säger Björn Johansson.

Dyrt skräp. Sahal Rezals soppåsar är dyrast i Kronoberg.

 

 

 

 

Annons

När Sahal Rezai går för att slänga sina sopor har hon ingen aning om att det kostar dubbelt så mycket att kasta sitt hushållsavfall där hon bor, än om hon bott i Ljungby.

Det tar en timme att åka från Ljungby till Tingsryd. På den tiden hinner kostnaden för en soppåse nästan fördubblas. Ljungby är nämligen en av landets tio billigaste kommuner, plats sju, för hantering av hushållsavfall.

Månadskostnaden för en lägenhet på 67 kvadratmeter är 67 kronor i Ljungby. Motsvarande kostnad för Sahal Rezai i Tingsryd är 123 kronor i månaden, en kostnad som betalas i hyran.

– Det är inget som jag tänkt på. Jag vet inte vad det beror på att det är dyrare här. Det kanske inte borde vara så, säger hon och kastar Kronobergs dyraste soppåsar i containern.

Att Tingsryds kommun sticker ut med sina taxor, de hamnar på plats 167, det förstår inte heller Jonas Weidenmark, teknisk chef i Tingsryd. Han kan inte på rak arm svara på vad prisskillnaden i Nils Holgerssons rapport beror på.

– Det som kan påverka kostnaden är hur många kärl man behöver till sin fastighet. Där handlar det om att få hyresgästerna att sortera mer så att man inte behöver så många kärl. Genom sortering kan man minska sina avfallskostnader avsevärt, säger han.

Vid årsskiftet kommer Tingsryd att gå in i ett gemensamt bolag för renhållningen tillsammans med Växjö, Älmhult, Lessebo och Markaryd. Hur det påverkar kostnaderna, återstår att se.

Fakta: Nils Holgersson
  • Nils Holgerssons rapport låter varje år en fiktiv lägenhet resa runt i landet för att jämföra de kommunala taxorna för värme, el, vatten, avlopp och sophämtning. Det här är kostnader som direkt påverkar din hyra och hyreshöjningar.
  • Bakom rapporten står Hyresgästföreningen, Sabo, HSB, Riksbyggen och Bostadsrätterna.
Fakta: Kronoberg
Grafiken visar kostnaden i kronor per månad. Källa: Nils Holgerssons rapport 2018
Fakta: Blekinge
Grafiken visar kostnaden i kronor per månad. Källa: Nils Holgerssons rapport 2018
Läs också Övikshem säljer 607 lägenheter till norrländska Westerlind Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar" Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.