Tensta-bor i protest mot dyr renovering
Många hyresgäster hos Fabege i Tensta och Rinkeby är oroliga. Måste hela huset renoveras? Hur blir det med tvättstugor och trapphus? Varför ska de tapetsera om hos mig, jag har ju redan nya tapeter? Och: Hur ska människor ha råd att bo kvar?
– Den här erfarenheten har vi redan gjort i Husby. Där kom bostadsbolaget och sa: Hej, vi ska riva era hus och höja hyran. Då blev det livat värre! berättar Janne Hanspers från Hyresgästföreningen.
Skillnaden är att Svenska bostäders styrelse, som består av politiker, är betydligt känsligare för vad medborgarna tycker. Här hoppas Hyresgästföreningen att man förmår påverka också det privata bostadsbolaget Fabege. Trots att avtal redan är tecknat och de hyresgäster som redan skrivit på har väldigt liten chans att slippa hyreshöjning. Det behövs en rejäl kraftsamling för att åstadkomma resultat.
Att döma av de 70-tal hyresgäster som kommit till Tensta träff för att prata om saken, finns kampviljan. Många är upprörda över att det ska renoveras trots att det inte behövs, att man tömmer hus och att det inte är möjligt att betala de nya hyrorna.
– Hyresgästföreningen förhandlar, så gott vi kan. Men i ombyggnadsärenden har vi inte så stort stöd i lagen. Vi tycker det är för höga hyresnivåer, därför behöver vi hjälp. Just nu blir det inga fler byggstarter, hyresvärden ska titta över situationen. Jag tror att de insett att när vi börjar mobilisera, då blir det stökigt och bökigt att fortsätta som förut, säger Terje Gunnarson, ordförande för Hyresgästföreningen i Stockholm.
För att ytterligare sätta press på Fabege kommer Hyresgästföreningen arbeta på olika sätt för att öka medvetenheten bland hyresgästerna och tvinga fram nya lösningar.
– Nu ska en oberoende besiktningsman gå runt i lägenheterna, både de som renoverats och de som inte renoverats. Detta för att få en bild av vad som behöver göras. Det gäller att hitta nivåer som passar er, både hyresmässigt och kvalitetsmässigt, säger Janne Hanspers.
Flera av mötesdeltagarna anmäler sig för att visa upp sina lägenheter.
– Om vi lyckas vet jag inte, men det brukar löna sig att protestera, sammanfattar Janne Hanspers.