Tjuvarnas byte allt mer värdefullt
Som Hem & Hyra tidigare rapporterat har antalet bostadsinbrott nästan fördubblats de senaste tio åren, även om det nu skönjs en viss ljusning. Under fjolåret anmäldes totalt 22 800 bostadsinbrott i Sverige, av vilka fyra procent klarades upp.
Och inbrotten har inte bara blivit fler utan också dyrare. Statistik från försäkringsbolaget If visar att det genomsnittliga värdet på stöldgodset ökat med 19 procent de senaste fem åren. År 2010 kostade ett inbrott hos försäkringsbolagets kunder i snitt 22 000 kronor – en summa som förra året hade stigit till 26 300 kronor.
Allt som allt beräknas ägodelar för 773 miljoner kronor ha stulits från svenskarnas hem under 2015.
Caroline Uliana, informationschef på If, understryker att inflationen bara stått för tre procent av värdeökningen. Den rimligaste förklaringen till att bovarnas rov blivit mer värdefullt är att vi helt enkelt äger fler dyra saker i dag.
– Har du flera smarta mobiler, mer än en surfplatta och en nyare tv hemma ökar självklart värdet på tjuvens byte, säger hon.
Absolut dyrast är inbrotten i storstäderna och i deras närområden. Att få ovälkommet besök i sin lägenhet kostar i landets tre storstadslän Stockholm, Västra Götaland och Skåne i snitt 19 100 kronor, vilket är 81 procent mer än i övriga landet. Ett villainbrott kostar i storstadslänen i snitt 40 500 kronor, vilket är 11 procent dyrare än landet i övrigt.
Tjuvens favoritfångst är smycken, klockor och kontanter – det vill säga saker som är lätta att stoppa på sig och sälja vidare. Att använda fast monterade värdeskåp och aldrig låta små dyrgripar ligga framme är ett sätt att minimera skadan. Lars Byström, presstalesperson vid polisen i Stockholm, understryker dock att goda grannar är det bästa skyddet mot inbrott.
– En tjuv har inget intresse av att åka fast. Märker han att ni är uppmärksamma på vem som rör sig i området försöker han hellre någon annanstans.
1. Smycken
2. Klockor
3. Kontanter
4. Silverföremål
5. Dator
6. Ipad
7. Kläder
8. Parfym
9. Alkohol
Källa: If
Se till att fönster är reglade när du lämnar bostaden.
Var vaksam på obekanta personer i hyreshuset.
Lär känna dina grannar och hälsa på alla du träffar i området.
Om du har inglasad balkong eller altan kan det vara bra att ha en lampa med rörelsedetektor.
Ha en lampa tänd inomhus med stark belysning, så det är svårt att avgöra om någon är hemma.
Låt radion vara på men inte så att du stör grannen.
Se till att altandörr är låst och ta ur nyckeln ur låset.
Ha värdeskåp som är fastmonterade i väggen.
Lyssna på dina husdjur.
Källa: Polisen/Hem & Hyra