Annons

Toans värsta marodörer

Nyheter Du vet hur det är. Här är man klar med sitt och färdig att gå vidare. Men … så är pappret slut. Du har just råkat ut för den mest störande toalettovanan av dem alla.
Oerhört irriterande.

Jodå, så är det. En ny undersökning från analysföretaget Yougov gör det uppenbart. Toalett och badrum är platser av intim karaktär, men det saknas både disciplin och respekt för sin nästa.

När ett stort antal hyresgäster fick ange vilka dassrelaterade oskick som är värst blev svaret: att strunta i att fylla på toapapper när det tagit slut. Motivering saknas, men visst är det ganska lågt att försätta en medmänniska i en så utsatt situation.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Som nästan lika störande uppfattas ofoget att lämna toaletten utan att rengöra den med toaborsten. Därpå följer olater som att lämna hår i handfat/badkar, lämna tandkrämsrester i handfat eller på spegeln och, på femte plats, icke nedfälld toalettring.

Annons

De allra flesta hyresgäster ser – inte helt överraskande – i första hand dusch-/badrummet som en plats där man ägnar sig åt personlig hygien,  tvättar sig och borstar tänderna. Men det finns också de som mest använder denna avskilda del av lägenheten för en stunds fridfull avkoppling. Så många som 20 procent, var femte hyresgäst, betraktar platsen först och främst som ”ett rum där jag kan få tid för mig själv”.

Av undersökningen framgår också att 58 procent av hyresgästerna föredrar dusch, medan 37 procent hellre använder badkar. Det innebär att hyresgästerna vurmar för badkar i betydligt högre grad än både villaägare och bostadsrättsinnehavare.  Trenden går dock, som Hem & Hyra tidigare rapporterat, mot att fler och fler lägenheter blir utan badkar.

Läs ocksåHyresvärden om Lenas skräckdygn på toaletten: ”Helt fruktansvärt”Margareta Söderström, kommunikationschef på MKB.

Den stora merparten av hyresgästerna, 69 procent, tillbringar mellan 10 och 30 minuter om dagen i dusch-/badrummet. En tidigare undersökning visar att ungefär hälften av landets hyresgäster duschar eller badar dagligen.

Annons

Undersökningen, som är beställd av porslins- och badrumsföretaget Villeroy & Boch Gustavsberg, bygger på intervjuer med totalt 1 031 personer varav 368 bor i hyresrätt.

Fakta: Mest störande toalettovanorna

Vilka ovanor i badrummet/toaletten stör dig mest? (Max tre alternativ)

Inte ställa dit nytt toapapper när det är slut  46 procent

Lämna toan utan att rengöra den med toaborsten  44 procent

Lämna hår i handfatet/badkaret/duschen  39 procent

Tandkräm i handfatet/på spegeln   29 procent

Icke nedfälld toaring  24 procent

Lämnade kläder/handdukar på golvet  23 procent

Osläckta lampor  14 procent

Sminkrester i handfatet  10 procent

Oordning i badrumsskåpet  9 procent

Partnerns toabesök med öppen dörr  7 procent

Inget av det stör mig  7 procent

Källa: Yougov

Fotnot: Resultatet bygger på svar från 368 hyresgäster

Läs också Lena, 69, inlåst på toaletten i fyra dygn - värden struntade i slitna låset: ”Total panik” Unikt beslut stoppar helkaklat badrum och klinkergolv hos Mohamed: "En stor seger" Elias och Romina tog fajten – fick ersättning för den felkonstruerade duschen Värden var för sent ute – hyresskulder preskriberas efter två år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.