HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Tog ut 25 000 kronor i överhyra

Göteborg Kvinnan tog ut betydligt mer av andrahandshyresgästen än hon själv betalade för ettan i Göteborg. Nu måste hon betala tillbaka överskottet på närmare 25 000 kronor.
Foto: Kristina Wahlgren

Mannen hyrde en etta i Kortedala i andra hand under nio månader. Han betalade 6 500 kronor i hyra första månaden och därefter 7 000. El och bredband ingick i priset, däremot inte möbler.

Den verkliga månadshyran låg på 3 606 kronor. Förstahandshyresgästens kostnad för hyra, bredband och el var 37 740 kronor för hela uthyrningsperioden.

Läs ocksåUtpekad svartuthyrare kan ha tjänat över en halv miljon kronor

Andrahandshyresgästen betalade totalt 62 500 kronor. Efteråt vände han sig till hyresnämnden för att få tillbaka 24 769 kronor.

Förstahandshyresgästen protesterade. Ett av skälen till att hon tagit ut högre hyra än den framförhandlade var att lägenheten är nyrenoverad och attraktiv – skälig hyra är därför betydligt högre än 3 600 per månad enligt kvinnan.

Hon har haft utgifter för hemförsäkringen, som borde räknas av från summan som andrahandshyresgästen kräver. Dessutom ansåg hon sig ha rätt att tillgodoräkna sig ett belopp för att hon erbjudit en service – mannen kunde till exempel ringa om något var fel.

Läs ocksåAngelica i Uppsala får hyran sänkt med över 1 500 kronor

Låg inkomst är ytterligare ett skäl till att kvinnan inte tycker att det är skäligt att hon ska betala tillbaka några pengar.

Inget av skälen biter på hyresnämnden. Kvinnan måste betala tillbaka hela summan som mannen har begärt, men också ränta på pengarna.

Läs också Värdens anklagelse: Hyresgäst drev hotell i lägenhet Svårt att slippa hyreschock vid renovering Här fick hyresgästerna rätt – fyra västsvenska renoveringsfall

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.