HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Tog ut 25 000 kronor i överhyra

Göteborg Kvinnan tog ut betydligt mer av andrahandshyresgästen än hon själv betalade för ettan i Göteborg. Nu måste hon betala tillbaka överskottet på närmare 25 000 kronor.
Foto: Kristina Wahlgren

Mannen hyrde en etta i Kortedala i andra hand under nio månader. Han betalade 6 500 kronor i hyra första månaden och därefter 7 000. El och bredband ingick i priset, däremot inte möbler.

Den verkliga månadshyran låg på 3 606 kronor. Förstahandshyresgästens kostnad för hyra, bredband och el var 37 740 kronor för hela uthyrningsperioden.

Läs ocksåBoråskvinna förlorar sitt hyreskontrakt - nämnden oenig

Andrahandshyresgästen betalade totalt 62 500 kronor. Efteråt vände han sig till hyresnämnden för att få tillbaka 24 769 kronor.

Förstahandshyresgästen protesterade. Ett av skälen till att hon tagit ut högre hyra än den framförhandlade var att lägenheten är nyrenoverad och attraktiv – skälig hyra är därför betydligt högre än 3 600 per månad enligt kvinnan.

Hon har haft utgifter för hemförsäkringen, som borde räknas av från summan som andrahandshyresgästen kräver. Dessutom ansåg hon sig ha rätt att tillgodoräkna sig ett belopp för att hon erbjudit en service – mannen kunde till exempel ringa om något var fel.

Läs ocksåÖppnade inte dörren – blir av med kontraktet

Låg inkomst är ytterligare ett skäl till att kvinnan inte tycker att det är skäligt att hon ska betala tillbaka några pengar.

Inget av skälen biter på hyresnämnden. Kvinnan måste betala tillbaka hela summan som mannen har begärt, men också ränta på pengarna.

Läs också Jurister: ny lag om svartuthyrning gäller inte Airbnb Svart ”madrassboende” inte bevisat – tvingas ändå flytta Betalade hyran för sent – mor och dotter mister hem i Kungbacka