HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Tomas hyra höjs med 90 kronor – klart med nya Halmstadhyror

Halmstad De tre senaste året har hyresförhandlingarna slutat i öppen konflikt. Men denna gång är man rörande överens. Hyresgästföreningen och det kommunala bostadsbolaget i Halmstad, HFAB, har enats om en hyreshöjning med 1,5 procent.
Foto: Petra Martinsson
Hyresgästen Tomas Svensson får en hyreshöjning med 90 kronor. Det tycker han är acceptabelt.

Tomas Svensson bor i Halmstad i en av HFAB:s cirka 10 000 lägenheter. Han har en hyra på 6 000 kronor. Från och med första januari höjs hans hyra med 90 kronor.
– Det tycker jag är okej, det är en rimlig nivå.

Han är också aktiv i Hyresgästföreningen och har deltagit i förhandlingarna.
– Vi utgick från skilda nivåer men förhandlingen gick bra och jag tycker att vi kom fram till en nivå som är skälig.

Läs ocksåKritiserad hyresgästbas föreslås till ny hög post – trots larm från visselblåsareKenneth Gustavsson, Hyresgästföreningen, och skiss på visselblåsare.

Förra året lyckades parterna inte komma överens utan saken hamnade hos den så kallade Hyresmarknadskommittén. Det var egentligen ingen nöjd med och HFAB kommenterade då med orden ” Vi får ta med oss erfarenheten och göra allt för att det inte händer igen.”

Annons
HFAB yrkade på fyra procent i hyreshöjningar. Resultatet man nu är överens om slutade på 1,5 procent. Peter Olsén och Evalena Agertoft från Hyresgästföreningar har förhandlat med HFAB:s Jonas Stark och Magnus Wall.

När parterna på onsdagen skickade ut ett pressmeddelande om 2019 års uppgörelse gjordes det gemensamt och i det sprider de lovord om varandra.
– HFAB har varit oerhört professionellt förberedda samtidigt som de haft förståelse och lyssnat på våra argument, kommenterar Peter Olsén, Hyresgästföreningen förhandlare i region norra Skåne där södra Halland ingår.
– Hyresgästföreningen är kompetenta och sakliga och vi har stor förståelse för deras argument där de tar in både lokala och regionala perspektiv i samtalen, skriver Jonas Stark, ekonomichef på HFAB.

Vad har hänt, ni verkar mer än överens?
– Båda parter ville komma överens och undvika hyresmarknadskommittén. Vi har lyssnat på varandra. Men det har varit en krånglig väg som har tagit lång tid, säger Peter Olsén.

Läs ocksåKooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och riskerParkgården i Nässjö och Assar Lindén, Boverket

HFAB hade yrkat på hyreshöjningar med fyra procent bland annat med motiveringen att byggpriser ökar och taxor höjs i den nivån. Men också bostadsbolaget är nöjd med resultatet.
– Vi är jätteglada att vi har lyckats lösa det själva. Det är jätteviktigt att vi tar vårt ansvar och det är ju så systemet är upplagt, säger Jonas Stark.
2018 års hyreshöjning blev 1,09 procent enligt ett förslag av Hyresmarknadskommittén.

Annons

Här kan du läsa om andra klara hyresuppgörelser i Halland 2019.

Läs också Ingrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock" Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg Efter årets rekordhöjning – nu kommer nästa hyressmäll, Lars, 71: ”Ett svek”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.