Annons

Hyresklart i Halmstad efter konflikt

Halmstad Den genomsnittlige hyresgästen i det kommunala bostadsbolaget får en hyreshöjning med 61 kronor i månaden. Förhandlingen drog ut på tiden men nu är parterna i Halmstad överens.
Foto: Gry Ellebjerg

Det kommunala bostadsbolaget, HFAB, ville från början ha en höjning med 2,8 procent. Alldeles för mycket menade Hyresgästföreningen. Efter ett antal möten kom man inte längre och HFAB vände sig till Hyresmarknadskommittén. De kom med budet 1,09 procent vilket nu har godtagits av parterna. Det är den hittills högsta höjningen i regionen.
Peter Olsén, förhandlare vid Hyresgästföreningen region norra Skåne säger att han är ”hyfsad nöjd” med uppgörelsen.
– Med tanke på hur förhandlingen utvecklade sig hamnade den på en rimlig nivå. Och ser vi till våra medlemmars ekonomi har nästan alla en större löneutveckling än så.

Han är dock bekymrad över att hyresförhandlingen för tredje året i rad hamnade i Hyresmarknadskommittén.
– Det är ett tecken på att vi och HFAB har olika uppfattningar om varför en hyra ska höjas. HFAB har pratat mycket om inflation och ökade entreprenadkostnader. Vi tycker att det centrala är hur bostadsbolagets ekonomi ser ut, säger Peter Olsén.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I ett pressmeddelande pekar HFAB på ökade driftskostnader.

Annons

– Vi har försökt visa att våra driftskostnader förväntas öka med 3,5 procent i år. Utifrån det önskade vi från början en höjning på 2,8 procent. Hyresgästföreningen har argumenterat på ett konsekvent och professionellt sätt. Båda parter har nu valt att komma överens enligt medlingsförslaget från Hyresmarknadskommittén, säger Jonas Stark, ekonomichef på HFAB.

Hyreshöjningen kommer på februari månads hyror. Det blir inte någon retroaktiv höjning.

Annons
Läs ocksåHyreskonflikt i Halmstad – tusentals väntar på hyreshöjning

HFAB äger cirka 10 000 lägenheter.
Är uppgörelsen som andra i Halland? Här kan du läsa vad andra har landat på.

Fakta: Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén består av representanter från Sabo, Sveriges allmännyttiga bostadsföretags bransch- och intresseorganisation, samt Hyresgästföreningen. Kommitténs uppgift är att medla när parterna inte själva kan komma överens i en hyresförhandling lokalt. Godtas inte kommitténs förslag kan den komma med ett beslut.

Läs också Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Varannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sig Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.