Annons

Tomma bostäder kostar miljoner

Västra Götaland ​Dalsland tappar i befolkning och det märks hos bostadsbolagen. Förra året ökade kostnaderna för tomma lägenheter rejält. I Dals Långed räddas statistiken till

Annons
Magnus Kerslow är en av alla studenter vid design- och konsthantverksskolan Steneby som bor hos Bengtsforshus. Bostadssituationen var en faktor han tittade på vid val av utbildning. Magnus ville inte bo i andra hand eller i korridor och han är nöjd med sin lägenhet och värden Bengtsforshus.
– Det är ganska låg hyra och lagom hög standard. Jag gillar inte när det är för uppiffat, säger han.
Magnus har inte störts av att grannbostäderna ekat tomma. Han har reagerat mer på de många omflyttningarna, ibland bor folk bara någon månad i en lägenhet.
– Och det känns ganska ödsligt med alla tomma källarförråd. Om jag bott här mer permanent hade jag nog tyckt att det var ganska deppigt. Det är nästan som en spökstad ibland, men jag tycker att det är lite spännande, säger han.
Han lämnar nu sin bostad efter tre år på skolan. Magnus trivs på orten och skulle kunnat tänka sig att bo kvar, om det inte vore för de dåliga kommunikationerna.
– Dals Långed ligger mitt i ingenstans. Det är som ett Norrland i södern, säger han.
 
Många bostadsbolag i Fyrbodal kan bara drömma om att ha 2,8 procent tomma lägenheter, vilket var det nationella snittet för mindre orter förra hösten enligt siffror från Boverket.
Förra året hade Bengtsforshus flest tomma lägenheter, upp till 15 procent utanför centralorten. I tätorten har efterfrågan ökat i år men i ytterområdena är läget oförändrat.
– Det är lite högt men ingen katastrof, säger vd Roger Pettersson.
Förr året uppgick de missade hyresintäkterna för bostäder till 3,6 miljoner kronor.
– Vi har klarat oss förvånansvärt bra, trots den här ryggsäcken. Bland annat har ränteläget spelat in, säger Roger Pettersson.
Vad skulle ni lagt pengarna på om hyresförlusterna inte fanns?
– Spontant till mer underhåll. Vi har många äldre hus, och det kunde vara bra att beta av stamrenoveringarna lite snabbare.
Bolaget har resonerat kring olika lösningar på sikt, bland annat försäljningar. Än finns inga konkreta planer. Ett projekt har gått ut på att styla lägenheter för att locka nya hyresgäster. Det har gjort lite grann, enligt Pettersson.
– Ju fräschare, desto lättare att hyra ut. Många av fastigheterna är äldre och kraven på standard är högre i dag.
 
Förra året stod i snitt 45 lägenheter tomma hos Valbohem i Färgelanda. Antalet har gått ned något under årets första 6 månader. Det är främst små lägenheter i Stigen och Högsäter som är svåra att hyra ut.
Hyresrabatter och flitigare annonsering är två av Valbohems metoder för att locka hyresgäster. Med i planerna finns också ombildning till bostadsrätt av 16 lägenheter i Högsäter. Förhoppningen är att locka norrmännen till utflyttningsorten.
– Jag vill inte riva. Det skickar fel signaler och om marknaden vänder står man utan lägenheter. Jag bygger hellre nytt, säger vd Bengt Sundholm.
Och trots de många vakanserna satsar bolaget på nyproduktion. Enligt Bengt Sundholm är det nödvändigt för att locka nya invånare till kommunens södra delar, där efterfrågan är större.
– Vi får kunder från Uddevalla och människor som sålt villan. Många kräver högre standard och vi måste tillfredsställa den nischen. Men det måste ske i rätt omfattning, så att vakansgraden inte ökar.
Hyresförlusterna i Valbohem uppgick till 1,9 miljoner kronor 2009. Ändå påverkades inte underhållet negativt enligt Sundholm.
– Räntorna väger upp allt. Bolaget har blivit starkare och vi kör mycket underhåll även i år.
 
Melleruds Bostäder hade 41 lediga lägenheter vid årsskiftet. Sedan dess har bolaget satt in en mängd åtgärder för att vända trenden; ny hemsida, kundträffar, mer marknadsföring …
Bolaget har också reviderat sitt kösystem. I dag finns en enda kö, tidigare var den uppdelad i en aktiv och en passiv del.
– Den som stod i vilande kö fick aldrig några erbjudanden. Ett sådant system är inte gångbart, säger bolagets vd Benny Mattsson.
I juni fanns en ledig lägenhet i Mellerud. Sorgebarnet Åsensbruk är också på väg att vända, delvis på grund av att en fastighet ombildas till bostadsrätter.
– Tomma lägenheter är ingen bra affär, vi förlorade två miljoner kronor förra året. Jag lägger hellre en halv miljon på åtgärder som minskar vakansgraden, säger Benny Mattsson.
Han ser positivt på framtiden och hoppas på maximalt 2 procents vakansgrad till årsskiftet.
– Det går att lösa en hög vakans, men man kan inte bara sitta och vänta på att hyresgästerna ska komma. Man måste profilera sig.
 
Vissa faktorer är svåra för bolagen att påverka. Med undantag för Strömstad, Trollhättan, Uddevalla och Munkedal tappar alla kommuner i Fyrbodal invånare. Värst är det i Mellerud, som blev 181 personer (1,9 procent) färre 2009 jämfört med året innan. Den vikande arbetsmarknaden är en orsak.
Men befolkningsändringar är inte enda faktorn som avgör bostadsbolagens öde. Trots att Sotenäs har fått färre invånare har kommunala Sotenäsbostäder stort tryck på sina lägenheter.
Så var det inte under krisen på 1990-talet. Då stod 140 lägenheter tomma.
Sotenäsbostäder försökte då häva krisen på flera sätt; annonsering, plomberade rum, rabatter och korttidsuthyrning under sommaren.
Åtgärderna hjälpte inte särskilt mycket. Den stora vändningen kom först i och med att konjunkturen tog fart igen i början av 2000-talet och det tog nästan 10 år innan ekonomin återhämtade sig.
I dag är Sotenäsbostäders strategi att bygga mindre lägenheter i centrala lägen. Vd Helene Stranne tror att det är ett sätt att motverka att antalet vakanser skjuter i höjden igen.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar 35 miljoner i vinst för kommunala ABK i Kristianstad Hyran pekas ut som boven Billig hyra ska locka unga i Bengtsfors Chans att hitta lya nära Göteborg Fler lägenheter hyrs ut i Hallstahammar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.