Annons

Tommy får delvis rätt – staten får inte chockhöja hyran för statartorpet

Alvesta Statens fastighetsverk ville chockhöja hyran för familjen Bordon som bor i ett gammalt statartorp. Hyresnämnden höjer hyran men inte så mycket som staten vill. "Stannar de vid detta är jag nöjd", säger Tommy Bordon.
Bilden är ett montage av två bilder. Den visar Tommy Bordon, och det statartorp hans familj bor i.
Foto: Linda Mankefors
Tommy Bordon vill inte gå med på statens kraftiga hyreshöjning, nästan en fördubbling av den tidigare nivån.

Snön hade ännu inte fallit den 28 november, den dag då hyresnämnden, representanter från Statens fastighetsverk och paret Bordon samlades i statartorpet för ett sammanträde och besiktning.

Tanken var att samtidigt som mötet ta sig en titt runt i torpet och däromkring. Det visade sig ligga till grund för domslutet som kom i dag den 5 december.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

”Jag tog med mig extra sockor, eftersom golvet ska vara kallt”, kommenterade protokollföranden vid sammanträdet. Nämnden kunde också konstatera vid mötet att golvtemperaturen var cirka 15 grader.

Katten hade smitit utomhus, måhända i jakt på möss. Även om katten är en skicklig jägare måste familjen Bordon sätta ut fällor inomhus för att fånga de små gnagarna – en av många brister som Tommy Bordon hade lyft fram till nämnden före mötet.

Paret Bordon bor med två unga vuxna barn på 61 kvadratmeter. Ett sovrum har byggts till på ovanvåningen, men har bekostats helt av paret själva, så det räknas inte in i hyresbostaden.

Läs ocksåVictorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!"

Oförändrad hyra i 30 år

Kallhyran är på 1658 kronor och har varit så i cirka 30 år. Trädgård, soptömning, slamsugning, uppvärmning och el sköts och betalas av paret. Torpet byggdes på 1800-talet, och fick en utbyggnad på 1950-talet. Bara ett stenkast ifrån så ligger Huseby bruk, även det förvaltas av Statens fastighetsverk.

När staten plötsligt ville höja hyran med 80 procent till 2979 kronor i somras så vägrade familjen att acceptera höjningen. Den uträknade hyreshöjningen utgår från en genomsnittlig kallhyra i en lägenhet i centrala Alvesta. Siffran som tagits fram är 983 kronor per kvadratmeter och år. Den aviserade första höjningen landar på 583 kronor per kvadratmeter och år, med avsikt av en andra höjning till 2025. Nämnden slog snabbt fast att bara årets föreslagna hyreshöjning avhandlas nu.

Själva sammanträdet blev kort. Tommy lyfte upp referenshyran från Allbohus som Statens fastighetsverk har hänvisat till.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

– Det är tänkt som bakgrundsmaterial för hyresnämnden och ska inte ses som en direktjämförelse, berättade Johan Helander, fastighetsjurist hos Statens fastighetsverk.

– Det har inte gåtts en husesyn här på 30 år, inflikade Tommy.

Rundvandringen blev ungefär lika lång som mötet, där nämnden konstaterade att det inte fanns en köksfläkt.

Annons

– Vi får sätta på badrumsfläkten och så får det dra ditut, berättade Tommy Bordon.

Det går i stil med köksbänkarna som är ungefär 15 centimeter för låga mot dagens standard på 75 centimeter.

Bilden visar Tommy Bordon, han sitter i sitt vardagsrum inne i torpet som han och Karin Bordon hyr.
”Vi har lagt ner åtskilliga summor på vinden. Det har höjt bruksvärdet på torpet men det tycker jag inte vi ska betala”, säger Tommy Bordon.

Nämnden konstaterar i sitt beslut att bristerna och felen är flertaliga, speciellt i köket. De skriver i domen att det skiljer cirka 20 centimeter i takhöjd från en hörnet till det andra, torpet är slitet men ger en trivsam känsla med mycket bevarat sedan 1800-talet. Till viss del kan heller inte torpet renoveras fullt ut, på grund av skrivelser om bevarande i Florence Stephens testamente.

Vinden verkar tas hänsyn till i beslutet, som efter paret Bordon egna bekostade renoveringar blev förvandlat från en kall oinredd vind till en sovplats för tre personer. Det gjordes när Tommy flyttade in 1994, för att familjen skulle få rum.

Underkände statens referenshyra

Av domen framgår att nämnden inte anser det jämförbart med en lägenhet i centrala Alvesta.

”Hyresnämnden anser att de jämförelsehyrorna som åberopats av hyresvärden inte är
till så mycket vägledning i detta fall. Hyrorna avser bostadslägenheter i en tätort
medan hyresnämnden har att bestämma hyra på ett torp som ligger ute på landet.”

Även det intyg från fastighetsägaren beträffande hyresnivån anser nämnden ha ett begränsat värde vid bedömningen.

Därför bedömer hyresnämnden en skälig hyresnivå utifrån besiktningen av torpet, vilket landar på 2500 kronor, knappt 500 kronor mindre än den hyra staten själva föreslår.

Skäl framförs bland annat vara läget, den låga standarden och omfattningen av skötseln som hyresgästen ska göra.

Tommy är både nöjd och missnöjd, men tänker inte överklaga nämndens beslut. Mest nöjd är han med nämndens resonemang runt referenshyran med Allbohus. Han hade hoppats att den nya hyran inte skulle bli mer än 2000, men är glad att nämnden i alla fall inte har gett Statens fastighetsverk rätt.

Annons

– Stannar de vid detta är jag nöjd. Det är lite mer än jag tyckt var skäligt, men jag hade förväntat mig något sånt här. Jag är inte helt överens med dem, men tänker inte överklaga. Jag tycker de har fått en del om bakfoten när det gäller beslutsunderlaget.

Tommy är bland annat missnöjd med att nämnden nämner vinden, vare sig han eller fastighetsägaren har hävdat att det ska räkna in i bostadsytan eller hyran.

–  Struntar de då i att vi själva har bekostat det? Det är en kallvind egentligen som vi har fixat med professionell hjälp. Det är ändringar som man bekostar själv, blir det plötsligt ett ökat bruksvärde på huset som ska räknas in? Det tycker jag är fel.

Domen innebär en justering av hyran, och tar därför inte hänsyn till att jämföra med procentuell hyresnivå hos andra hyresvärdar. Det innebär, hoppas Tommy, att hyran framöver kommer följa normala hyreshöjningar.

– Om de inte kommer göra stora renoveringar, det kan de göra och sen höja hyran därefter, men då kommer jag inte tycka det är värt att bo härute, säger han.

Statens fastighetsverk har valt att inte överklaga hyresnämndens beslut.

 

 

Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.