Trångboddhet ger familj rätt att bo i två lägenheter
I ett komplicerat ärende har hyresnämnden kommit att fälla avgörande i en tvist mellan Halmstads Fastighets AB och en av dess hyresgäster. I grund och botten rör ärendet påstått otillåten andrahandsuthyrning, men även hur många lägenheter en och samma familj egentligen får bo i.
I en 100 kvadratmeter stor fyrarumslägenhet i Halmstad bor en man tillsammans med sin frånskilda fru. I samma lägenhet, vars kontrakt står på kvinnan, bor de förre detta äkta makarnas sex minderåriga barn. I samma bostadsområde, 300 meter bort, står mannen som kontraktinnehavare för en lägenhet på 67 kvadratmeter. Mannen är emellertid inte skriven på denna adress, skriven på adressen är kvinnans kusin och bror.
HFAB menar att det står klart att mannen i fråga åsidosatt sina förpliktelser i så hög grad att hyresavtalet inte borde förlängas. Detta då han utan hyresvärdens samtycke upplåtit lägenheten till andra personer. Därtill menar HFAB att bolaget har som princip att en och samma familj inte får hyra mer än en lägenhet, åtminstone inte om de i huvudsak tänker fortsätta bo tillsammans.
Hyresgästen, i det här fallet den forna äkta maken, har å sin sida förklarat för hyresvärden att båda lägenheterna används av familjen. I sitt anförande till hyresnämnden menar mannen att upplägget med de båda lägenheterna är till för att lösa familjens trångboddhet. Ett upplägg som HFAB ska ha varit införstådda med enligt honom. Att det skulle röra sig om olovlig andrahandsuthyrning bestrids med förklaringen att det rör sig om inneboende. I mannens förklaring framgår det att han tillsammans med ett eller flera av barnen regelbundet, två till tre nätter i veckan, sovit i den andra lägenheten. Att han inte står skriven på adressen vars hyreskontrakt han innehar, förklaras med att han inte visste bättre.
Hyresnämnden slår i sitt beslut fast att mannen aldrig har varit folkbokförd på den adress vilken hyreskontraktet gäller. Likaså fastslås det att två andra personer är och har varit folkbokförda på den givna adressen. Mannens påstående om att HFAB skulle ha godkänt familjens upplägg avisas med förklaringen att hyresvärden aldrig skulle ha gett sitt samtycke till något sådant.
Trots detta anser hyresnämnden att kontraktsinnehavarens förklaring är rimlig, åtminstone delvis. Därför godkänns förklaringen om att upplägget är en följd av trångboddhet, den andra lägenheten anses vara ett nödvändigt komplement för den stora familjen. Då det bedöms vara rimligt att familjen regelbundet övernattar i lägenheten avslås yrkandet om att det rör sig om andrahandsuthyrning.