Annons

Trendbrott för Gävleborg efter byggboom

Gävleborg Det har svängt på bostadsmarknaden i Gävleborg. Flera kommuner har gått från bostadsbrist till balans. Det gäller dock inte Gävle. Där fattas det fortfarande 1 500 bostäder.
Sju av tio nya bostäder i Gävleborg byggs i Gävle. Men det räcker inte. Gävle har fortfarande problem med bostadsbrist medan många andra kommuner i länet nu fått en bostadsmarknad i balans.

Länsstyrelsen samlar varje år in uppgifter från kommunerna och gör en bred analys av läget på länets bostadsmarknad.

Årets boanalys visar att det skett ett trendbrott. Sju av tio kommuner bedömer nu att de har balans mellan tillgång och efterfrågan i kommunen som helhet. Det är fem fler än förra året.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Gävle, Hudiksvall och Ovanåker är de tre kommuner där det fortfarande är bostadsbrist generellt.

Läget är extra allvarligt i Gävle där det fortfarande saknas hela 1 500 bostäder.

Även i sex av de sju kommunerna som nu uppger att de har balans totalt sett är det problem att hitta en lägenhet om man vill bo i centralorten. Ju större stad, desto mer påtaglig är bostadsbristen.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Hofors är i dag den enda kommunen i länet som har tillräckligt många lägenheter både i tätorten och ute på landsbygden. Alltså total balans.

Annons

Nordanstig sticker ut som den enda kommunen som till och med börjar få problem med tomma lägenheter. Där finns det nu ett överskott av bostäder utanför centralorten Bergsjö.

En orsak till trendbrottet på bostadsmarknaden är att  befolkningsökningen stannat av efter rekordåret 2016.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Förra året växte Gävleborg med  bara drygt 1 000 personer. Gävle stod ensam för fyra femtedelar av ökningen. I fem av de tio gävleborgskommunerna minskade till och med befolkningen.

En annan orsak till att det svängt är att det under 2017 byggdes fler bostäder i länet än det gjorts sedan rekordåret 1993. Totalt färdigställdes 635 lägenheter och småhus, de allra flesta i Gävle.

Byggtakten ser ut att ligga kvar på en hög nivå. Under 2018 och 2019 bedömer kommunerna att det kommer att påbörjas byggen av 1 152 respektive 1 310 bostäder.

Annons

Gävle fortsätter att stå för de flesta nybyggnationerna med 730 påbörjade bostäder i år och 880 nästa år.

Trångboddhet lyfts i analysen av bostadsmarknaden fram som ett nytt problem till följd av de senaste årens bostadsbrist.

Utifrån definitionen att det är trångbott om det lever mer än två personer per rum var 2 759 hushåll i Gävleborgs län, eller fem procent av alla som bor i flerfamiljshus, trångbodda 2016.

Fakta: Läget på bostadsmarknaden
Kommun Totalt Centralorten Övriga delar
Bollnäs Balans Underskott Balans
Gävle Underskott Underskott Underskott
Hofors Balans Balans Balans
Hudiksvall Underskott Underskott Underskott
Ljusdal Balans Underskott Balans
Nordanstig Balans Underskott Överskott
Ockelbo Balans Underskott Balans
Ovanåker Underskott Underskott Underskott
Sandviken Balans Underskott Balans
Söderhamn Balans Underskott Balans
Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.