HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Trepartssamtal om hyressättningen på gång

Nyheter Hyresgästföreningen har tackat ja till att delta i samtal med de kommunala och privata hyresvärdarnas organisationer om hyressättningen. Redan från början finns oenighet om vad man hittills har kommit fram till.
Foto: Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen, Sabo
De tre parterna ska samtala om hyressättningen. Från vänster: Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna, Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen och Anders Nordstrand, vd Sabo.

De kommunala bostadsbolagens organisation Sabo och privatvärdarnas organisation Fastighetsägarna bjöd i somras in Hyresgästföreningen till samtal om hur parterna tillsamman ska utveckla det svenska hyressättningssystemet.

Efter inledande diskussioner har nu Hyresgästföreningen tackat ja.

Läs ocksåHyresgästchef blir chef för socialdemokraterna i riksdagen

– För Hyresgästföreningen är det viktigt med konstruktiva samtal där samtliga parter har möjlighet att bidra och för att gemensamt utveckla ett system som både gynnar fastighetsägare och hyresgäster. Det är ett styrkebesked när vi nu får till konstruktiva samtal om utveckling och det skapar också trygghet inför framtiden, säger Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.

Sabo välkomnar beskedet och säger att samtalen kommer att förenkla kommande års förhandlingar. Enligt Sabo är syftet med samtalen att lämna förslag på hur utvecklingen på olika orter ska påverka hyresnivån och att hitta en modell för hur tvister ska lösas av ett oberoende organ.

– Vi som är parter på hyresmarknaden måste agera tillsammans för en fortsatt utveckling av hyresrätten så att vi långsiktigt kan erbjuda bra bostäder för alla grupper i hela landet, säger Sabos vd Anders Nordstrand.

Läs ocksåFörsta kooperativa trygghetsboendet i Nässjö

Claes Strååth har fått i uppdrag att leda diskussionerna mellan parterna. Hyresgästföreningen skriver också i ett pressmeddelande att fem ämnesspecifika arbetsgrupper ska samtala om förvaltningskvalitet, offentlig hyresstatistik, systematisk hyressättning, digitalisering och trygghet, samt hyressättning i nyproduktion.

Men Fastighetsägarna är kritiska till att den beskrivningen.

– Villkoren för några sådana arbetsgrupper har vi inte enats om. För vårt vidkommande är det uteslutet att andra diskussioner skulle ha något med den arbetsgrupp som nu diskuteras att göra. Vi fokuserar nu på att hantera en akut fråga för hyresrättens framtid, det vill säga hur vi kan få till fungerande förhandlingar om den löpande hyresutvecklingen i landet, inget annat, säger Fastighetsägarnas vd Reinhold Lennebo.

Läs ocksåFotboll för ett tryggare Öxnehaga

 

Läs också Heimstaden: Man drar alla över en kam Ny rapport: Pyramidspel med lägenhetsrenoveringar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.