HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Trodde att lägenheten var hemsökt – tände eld på sovrummet

Västernorrland En röst i huvudet berättade för mannen att lägenheten var hemsökt. Han hällde därför ut lampolja över sängen och tände på. Nu döms 40-åringen för mordbrand och överlämnas till rättspsykiatrisk vård.
Mannen uppger att filmer och en inre röst fått honom att tända på sängen. Obs! Montage.

Tidigare under kvällen hade mannen stulit en flaska lampolja och sett på filmer med vissa övernaturliga inslag. Övertygad om att lägenheten var hemsökt hällde han ut lampoljan över sängen och gick in i badrummet för att hämta en bunt toapapper.

Minuterna senare stod hyresrätten utanför Sundsvall i lågor.

Läs ocksåGlömde grytan på spisen – döms för vårdslöshet efter köksbrandStor skada efter en brand i köket

När brandkåren anlände var trapphuset rökfyllt. Sovrummet var i full brand och rök vällde ur ett fönster. Men tack vare att mannen genast efter att ha tänt på varnat övriga i huset gick räddningsarbetet snabbt.

Likväl uppskattar den kommunala värden att det kommer kosta minst en halv miljon kronor att återställa lägenheten. Sovrummet är svårt brandskadat och övriga delar av bostaden har fått skador från värme och sot.

Nu har tingsrätten i Sundsvall förkunnat sin dom. Den drygt 40-åriga mannen bedöms enligt en rättspsykiatrisk undersökning lida av en allvarlig psykisk störning och har suttit häktad sedan händelsen i januari. Enligt egen utsago var han fullt övertygad om att det som hände i filmerna också skedde i verkligheten, och en röst i huvudet hade uppmanat honom att tända eld på bostaden. I förhör berättar mannen att han eventuellt kan han ha varit besatt av en demon, men att han samtidigt inser att han gjort fel och ångrar gärningen.

Läs ocksåFärre utsatta områden i Göteborg

Trots att tingsrätten slår fast att handlingen haft sitt ursprung i en ”psykotisk föreställningsvärld” anses mannen ha varit tillräckligt medveten om vad han gjorde för att ha så kallat uppsåt. Han döms därför för mordbrand samt 232 000 kronor i skadestånd till hyresvärden, och överlämnas till rättspsykiatrisk vård.

Även de två grannar som bott ovanför mannen får närmare 8 000 kronor vardera på grund av skräcken de upplevt i samband med och efter branden. Enligt grannarnas egen uppgift har de sedan händelsen turats om att sitta brandvakt om nätterna av rädsla för att det ska brinna igen.

Läs också Efter sprängningen och bränderna: “stärk hyresgästers rättigheter vid brand” Kraftig explosion i hyreshus i centrala Göteborg Hyresgästen tände eld på grannarnas dörrar: ”Jag trodde jag skulle dö”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.