Annons

Trots bristen – i vår står det tomt

Östergötland Den här tiden på året är efterfrågan på studentbostäder som störst i Linköping och Norrköping. Men bara några månader senare står ofta många bostäder tomma.
Foto: Jenny Knutsson
Höjda hyror väntar studenterna som bor hos Studentbo i Norrköping.

Kontrasterna mellan höst och vår är stora när det gäller läget på bostadsmarknaden för studenter i länets två universitetsstäder, Linköping och Norrköping. Så här års kommer många nya till städerna för att påbörja sina utbildningar och läget för den som inte stått i kö en längre tid brukar vara kärvt.

För dem som inte lyckas hitta tak över huvudet brukar Kårservice vid Linköpings universitet kunna erbjuda nödboende där det går att hyra sovplats på luftmadrass för runt en hundralapp natten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kommunala Studentbostäder är den värd som har flest bostäder för studenter i Linköping, närmare 4 200 lägenheter och rum. Vd Simon Helmér konstaterar att bolaget under 2016–2017 färdigställde runt 400 nya lägenheter i Vallastaden och Irrblosset och menar att det borde märkas. Men han spår fortfarande ett högt tryck under höstterminen.

Simon Helmér, vd på Studentbostäder.

Tidigare i år var läget ett helt annat.

– Från och med början av januari så har man kunnat få en studentbostad hos oss med noll köpoäng, säger Simon Helmér.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Färre utbildningar startar på vårterminen, en del studenter lämnar Linköping efter en tid och andra väljer att flytta till annat boende. Det leder till att Studentbostäder under våren har bostäder som står tomma i en stad där de flesta tycks eniga om att det råder bostadsbrist.

– Det låter konstigt. Men det måste få finnas tomma bostäder på senvåren, annars kommer vi aldrig att ha tillräckligt med studentlägenheter på hösten. Sen gäller det att ha en balans mellan det, förstås.

Det tycker Simon Helmér att bolaget har nu, jämfört med för tio år sedan.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

– 2008 hade vi 350 tomma lägenheter på våren. Det var för mycket.

Våren 2018 stod som mest mellan 20 och 30 bostäder tomma. Enligt Simon Helmér handlar det så gott som uteslutande om korridorrum.

– Folk som inte jobbar med det här tror nog att det är de dyraste lägenheterna som är svårast att hyra ut, men det är faktiskt tvärtom. Våra korridorrum i Ryd är våra enklaste bostäder och där är hyran också generellt lägst. Det är sådana bostäder som brukar stå tomma.

I Norrköping är situationen liknande. Ida Gröndahl, verksamhetsansvarig hos kommunala Studentbo, konstaterar att bostadsläget är besvärligt generellt i Norrköping.

– Det är bostadsbrist och det drabbar även studenterna, konstaterar hon.

Annons

För några månader sedan revs hyreshuset Bollen, med 149 studentbostäder. Huset bedömdes vara i för dåligt skick för att vara värt att renovera.

Bollen bedömdes vara i dåligt skick och har rivits.

I stället bygger Studentbo helt nya lägenheter i kvarteret Kopparhusen vid korsningen Kungsgatan–S:t Persgatan.

– Det blir 120 nya studentlägenheter, berättar Ida Gröndahl.

Men dessa beräknas inte vara inflyttningsklara förrän runt årsskiftet 2019–2020.

– Det blir ett glapp innan Kopparhusen blir klart. Det kan hända att det märks i år att det finns lite färre lägenheter för studenter men vi hoppas att det inte ska påverka för mycket.

Vid behov försöker Studento ordna tillfälliga studentboenden genom moderbolaget Hyresbostäder.

Men i våras kunde studenter däremot välja och vraka bland lediga bostäder. Vid terminens slut i juni stod cirka 150 av Studentbos korridorrum och lägenheter tomma.

– Det är inte jättemånga jämfört med tidigare för vi upplever att det är fler än vanligt som har valt att bo kvar över sommaren i år, säger Ida Gröndahl.

I Norrköping är det främst lägenheter som saknar hyresgäster under våren medan rummen är uthyrda.

Varför hyrs inte de tomma studentbostäderna ut till andra bostadssökande?

– Det är speciellt att bo i korridor i och med att det är en kollektiv boendeform där man lever tätt tillsammans med andra som man ofta inte känner sedan tidigare. Vi har testat och vår erfarenhet är att det inte är lämpligt att hyra ut rummen till andra än studenter, säger Simon Helmér.

Ida Gröndahl svarar:

– Om vi hyr ut dem till andra så är de ju borta sedan, när det kommer nya studenter till Norrköping som behöver någonstans att bo.

Annons

Att skriva korta kontrakt kostar mer än det smakar, menar hon. Med högre omsättning på hyresgäster brukar också renoveringsbehovet och därmed kostnaderna öka.

– Det är inte värt det att hyra ut för en så kort period, kanske bara tre månader.

Det håller Annika Samuelsson, fastighetsansvarig på studenternas hyresgästorganisation Kombo, till viss del med om.

– Det är svårt att hitta någon som vill hyra så kort tid, säger hon.

Annika Samuelsson, fastighetsansvarig på studenternas hyresgästorganisation Kombo.

Men hon konstaterar samtidigt att tomma lägenheter påverkar hyran.

– Det är klart att det gör. Det är ju en kostnad som någon måste betala och det blir studenterna som hyr som får göra det, säger hon.

Simon Helmér betonar att Studentbostäder troligen hade gjort en annan bedömning om man haft vanliga små lägenheter utan hyresgäster.

– Om vi haft tomma lägenheter så hade vi knappast fortsatt att bygga, säger han.

För det planerar Studentbostäder att göra. Närmast till hands ligger ett projekt med 50–70 nya lägenheter i Lambohov.

Dessutom pågår förberedelser för nybyggnation på parkeringsplatser i Ryd och vid Flamman i Gottfridsberg.

–De projekt vi har framför oss omfattar mellan 200 och 400 nya bostäder. Exakt hur många det blir vet vi inte riktigt i dagsläget. Även om vi har byggt mycket så tror vi på att det finns ett fortsatt behov, säger Simon Helmér.

Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.