Annons

”Trygga bostadsområden lönar sig också ekonomiskt”

Nyheter - Vi har förstås ansvar för kriminaliteten i bostadsområdet. Men för att skapa trygghet måste bostadsbolagen driva på, säger rikspolischefen Bengt Svenson.

– Jag berättade för rikspolischefen Bengt Svenson alldeles nyss att jag är från Borlänge. Aha, Sveriges Chicago, svarade han. Inget kan vara mer fel!

Jörgen Olsson, VD för Tunabyggen, det kommunala bostadsbolaget i Borlänge, har anledning att säga emot rikspolischefen. Tunabyggen har under flera år aktivt jobbat för att göra Borlänge, åtminstone de bostadsområden som Tunabyggen ansvarar för, tryggare. Han deltog i ett seminarium som Sabo arrangerat i Almedalen idag om allmännyttans ansvar för att skapa tryggare bostadsområden.

Läs ocksåVandrar tillsammans för ökad botrygghet: "Minskar fördomar mot socialtjänsten"Hyresgästen Hans Nilsson fick påhälsning av Mia Schagerholm, uthyrare på Bengtsforshus, Diana Rörström, förtroendevald, Mia Kjellsson, folkrörelseutvecklare på Hyresgästföreningen, Bachir Sulaiman, som jobbar med arbete- och integration, samt Olle Vister, fältsekreterare på Bengtsfors kommun.

Sabo har dragit igång ett tvåårigt forskningsprojekt för att reda ut om allmännyttan har ett samhällsansvar för att trygghet i bostadsområdena och om i så fall den nya lagstiftningen om allmännyttan  har förändrat förutsättningarna. De vill också hitta sätt att följa upp om sociala investeringar lönar sig.

Att allmännyttan har ett samhällsansvar var dock alla i dagens panel eniga om.

– Vi möter våra hyresgäster varje dag. Det är klart att vi har en skyldighet att verka för att våra bostadsområden är trygga, säger Jörgen Olsson. Men det är också en affärsmässig investering, stigmatiseras ett område så får vi problem – och förlorar pengar.

Läs ocksåAlice, 9, stoppade hyresvärdens trädfällning: "Jag satt där uppe i sju timmar tills de gick hem"

Helt och snyggt i bostadsområdet är en grundläggande faktor för att skapa trygghet, enas han och Helene Blomberg från Halmstads Fastighets AB om.

Annons

– Vi fick till och med höra från en förskola att barnen där inte leker tjuv och polis utan en lek de kallar ”Tunabyggen”. De målar och spikar och gör snyggt.

Tunabyggen arrangerar även blåljusdagar när man under en veckas tid rör sig ute i området tillsammans med polis, brandkår och ambulans. Syftet är förstås att skapa förtroende. I Halmstad jobbar man även med invånardialoger.

Läs ocksåMiljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad"Två bilder. Den till vänster visar fasaden på ett större flerbostadshus. Den till höger ett äldre par som går nerför en trapp.

Långsiktiga relationer och närvaro är också det som Helene Blomberg, boinflytandechef på Halmstads Fastighets AB pekar på som framgångsfaktorer. Hon har i några år jobbat med att förbättra tryggheten i det utsatta bostadsområdet Andersberg.

– Om man lämnar en utsatt stadsdel och sedan försöker komma tillbaka när det händer något då funkar det inte, sa hon med tydlig adress till Husby.

– Vi finns där hela tiden och är redan på plats när det hettar till.

Annons

Men Helene Blomberg medger att det finns stunder då hon är frustrerad, trots att projektet är lyckat och hon har siffror på att fler upplever området som tryggare nu.

– Vi har fått vara väldigt mycket motor i projektet. Polisen och andra ställer upp när vi kallar, men det är vi som får driva arbetet framåt.

Det är helt i sin ordning, tycker rikspolischefen.

– Den rena kriminaliteten är förstås vårt ansvar. Men det är allmännyttan som ska driva det förebyggande arbetet. Om inte ansvarsfördelningen är tydlig så fungerar inte samarbetet, säger Bengt Svenson.

Läs också Kommunal värd låter knarkhundar patrullera hyresområden: "Led i vårt trygghetsskapande arbete" Tusentals äldre hålls kvar i sitt hem mot sin vilja – Ingrid, 93: "Jag vill inte bo här ensam tills jag dör"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.