Tryggare att bo i Gottsunda

Uppsala Mötesplats Gottsunda har ökat tryggheten i den utsatta stadsdelen. Barnen har fått nya, positiva förebilder och gemenskapen bland de vuxna har blivit bättre. Det visar en utvärdering som presenterades häromdagen.
Bild från invigningen av Mötesplats Uppsala. Foto: Uppsalahem.

Uppsala kommun har gjort en så kallad social investering på 6 miljoner i Gottsunda genom att i Uppsalahems regi skapa en ny mötesplats för invånarna i stadsdelen som av polisen klassas som ett av landets särskilt utsatta områden.

Satsningen ingår i kommunens handlingsplan för att förebygga problem och vända den negativa utvecklingen med trygghetskameror, ordningsvakter och ökad medverkan av ungdomsjouren som andra inslag.

Läs ocksåTvåbarnsmamma vräkt – andra i lägenheten hade droger och vapenEnligt Hyresgästföreningens jurist behöver an vara försiktig med vilka man släpper in i sitt hem.

Med Stenhammarsparken som bas öppnades Mötesplats Gottsunda i juni. Mer än 200 barn i veckan har under sommaren och hösten deltagit i lekar, spel och aktiviteter som anordnats av sommarjobbare och värdar som rekryterats lokalt i Gottsunda och med medverkan av lokala profiler.

– Det har gått över förväntan, säger projektledaren Angelique Prinz Blix.

Uppsalahems eget NKI (nöjd kundindex) visar att den upplevda tryggheten i Gottsunda förbättrats sedan mötesplatsen etablerades. Området har dessutom fått fler positiva förespråkare eller ”ambassadörer” som Uppsalahem kallar dem.

Läs ocksåVärd vann i hovrätten: Airbnb-man måste genast flyttabildcollage en siluett av en man, en hand som håller pengar och i bakgrunden recensioner från airbnb.

– Aktiviteterna för barnen har gjort att föräldrarna kommit i kontakt med varandra. Folk som lär känna grannarna och får en gemenskap känner sig trygga. Med det kommer större ansvar för området, så vi är väldigt nöjda.

I september avslutades sommaraktiviteterna på mötesplatsen. Projektet fortsätter nu med vinteraktiviteter alla helger och med speciella satsningar på skolloven.

Själva projektet sträcker sig över en tvåårsperiod. Därefter är det meningen att den fastighetsägarförening som bildats i Gottsunda ska ta över.

Läs ocksåMer otryggt när hyresgäster bor på kort tid – grannar hinner inte lära känna varandraEn kvinna i vitt linne och röd kjol står vid ett staket utanför ett radhus i rött tegel. Hennes i grunden mörka hår är färgat rött.

– Vi har tioårsperspektiv på det här. Så lång period behöver man hålla på för att kunna skapa förändringar på riktigt och få fram förebilder. Uthålligheten är jätteviktig. För korta investeringsperioder ger bara tröttnad, säger Angelique Prinz Blix.

Uppsalahem räknar nu med att använda samma koncept i andra stadsdelar där det är problem som exempelvis Gränby, Stenhagen och Kvarngärdet.

Läs också Hyresgäst attackerade fastighetstekniker – döms för misshandel "Vi får husarrest" - hyresgäster fast i hemmet när hissreparationer tar tid

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.