Annons

Tryggare att bo i Gottsunda

Uppsala Mötesplats Gottsunda har ökat tryggheten i den utsatta stadsdelen. Barnen har fått nya, positiva förebilder och gemenskapen bland de vuxna har blivit bättre. Det visar en utvärdering som presenterades häromdagen.
Bild från invigningen av Mötesplats Uppsala. Foto: Uppsalahem.

Uppsala kommun har gjort en så kallad social investering på 6 miljoner i Gottsunda genom att i Uppsalahems regi skapa en ny mötesplats för invånarna i stadsdelen som av polisen klassas som ett av landets särskilt utsatta områden.

Satsningen ingår i kommunens handlingsplan för att förebygga problem och vända den negativa utvecklingen med trygghetskameror, ordningsvakter och ökad medverkan av ungdomsjouren som andra inslag.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Med Stenhammarsparken som bas öppnades Mötesplats Gottsunda i juni. Mer än 200 barn i veckan har under sommaren och hösten deltagit i lekar, spel och aktiviteter som anordnats av sommarjobbare och värdar som rekryterats lokalt i Gottsunda och med medverkan av lokala profiler.

– Det har gått över förväntan, säger projektledaren Angelique Prinz Blix.

Annons

Uppsalahems eget NKI (nöjd kundindex) visar att den upplevda tryggheten i Gottsunda förbättrats sedan mötesplatsen etablerades. Området har dessutom fått fler positiva förespråkare eller ”ambassadörer” som Uppsalahem kallar dem.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

– Aktiviteterna för barnen har gjort att föräldrarna kommit i kontakt med varandra. Folk som lär känna grannarna och får en gemenskap känner sig trygga. Med det kommer större ansvar för området, så vi är väldigt nöjda.

I september avslutades sommaraktiviteterna på mötesplatsen. Projektet fortsätter nu med vinteraktiviteter alla helger och med speciella satsningar på skolloven.

Själva projektet sträcker sig över en tvåårsperiod. Därefter är det meningen att den fastighetsägarförening som bildats i Gottsunda ska ta över.

Annons
Läs ocksåHyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på filmBilden visar en hand som rotar runt bland underkläder. Bilden ärarrangerad.

– Vi har tioårsperspektiv på det här. Så lång period behöver man hålla på för att kunna skapa förändringar på riktigt och få fram förebilder. Uthålligheten är jätteviktig. För korta investeringsperioder ger bara tröttnad, säger Angelique Prinz Blix.

Uppsalahem räknar nu med att använda samma koncept i andra stadsdelar där det är problem som exempelvis Gränby, Stenhagen och Kvarngärdet.

Läs också Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor Efter bomberna – trygghetsvandrande hyresgäster får stöd av Nooshi Dadgostar (V): ”Området tillhör Frölundaborna” Gottsunda inte längre särskilt utsatt område: "Det glädjer mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.