HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Tummar på säkerheten i flyktingboenden

Nyheter Lägre krav på säkerhet, brandskydd och handikappanpassning. I jakten på fler asylboenden har byggreglerna sänkts och Boverket har gjort en guide till landets byggherrar.

Situationen på Migrationsverkets asylboenden är akut. Bristen på platser har lett till att människor tvingas bo mycket tätt inpå varandra, något som förutom ovärdiga boendeförhållanden även skapat konflikter flyktingar emellan.

För att få fram fler platser beslutade regeringen att byggkraven för tillfälliga anläggningsboenden skulle sänkas från och med januari i år. De nya reglerna innebär att byggnader lättare ska kunna anpassa för att användas till boende för asylsökande. 

Läs ocksåInga miljoner till Bjarke efter att asylsökande förstört hyreshus: “Får vara nöjd”

Eftersom reglerna inte är helt enkla att tolka har Boverket sammanställt en vägledning riktad till fastighetsägare, kontrollansvariga samt till landets byggnadsnämnder.

Kort sammanfattat har kraven sänkts på alla nivåer utom just byggnadens bärförmåga, berättar Anders Johansson, brandingenjör på Boverket.

– Taket på byggnaden ska med andra ord alltså inte kunna ramla ner, säger han.

Läs ocksåBarnrikehusen stämplades direkt – men Göran stortrivdes: "Ingen såg ner på oss"Göran tittar leende in i kameran. I handen håller han gamla foton. Infälld i bilden är ett kort på huset han växte upp i

Därtill är kraven på hushållning av energi samt vatten och avfall är helt borttagna, då människors behov av bostad i sammanhanget väger tyngre.

En byggnad som ska tjäna som tillfälligt anläggningsboende behöver exempelvis inte ha någon hiss, och i stället för mer avancerade larmanordningar kan sammankopplade brandvarnare räcka för att upptäcka rökutveckling. Även reglerna kring säkerhet vid händelse av brand har lättats, berättar Anders Johansson.

– Till exempel är det nu tillåtet att ha en utgång via fönster i markplan, men då är det viktigt att man inte har funktionshindrade i dessa delar. Andra förändringar är lägre krav på brandmotstånd mellan sovrum och lägre krav på ytskikt i enklare byggnader som tält och husvagnar.

Läs ocksåKommunerna får ansvar för att fixa fram bostäder åt flyktingar

Anders Johansson understryker att regelförändringarna omfattar Migrationsverkets anläggningsboenden och inte asylsökande som hittar boende på egen hand, eller omhändertagandet av ensamkommande flyktingbarn.

Utsätter man inte människor för en risk när man tummar på säkerhetskrav?

– Beslutet har tagits i en situation då man behöver ett tillskott av tillfälliga anläggningsboenden . Det innebär i sig en sänkning av säkerhetsnivån, men det får inte innebära en oacceptabel risk för människors hälsa och säkerhet.

Vad som avses med ett tillfälligt anläggningsboende finns inte definierat i de nya reglerna. Boverket har tolkad begreppet ”tillfälligt” till att gälla som längst den period som är möjlig att få ett tidsbegränsat bygglov, det vill säga max tio år.

Läs också Striden om hyreshusen i Älgarås dras till domstol av säljaren Migrationsverket gick bet – nu väntar miljonkrav för skador från asylsökande

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.