Annons

Tusentals hyror granskas i Halmstad

Halmstad I Halmstad ses nu hyrorna över för cirka 19 000 lägenheter. Om det kommer att innebära höjda eller sänkta hyror är för tidigt att säga.
Foto: Petra Martinsson/Mikael Malmborg/Hyresgästföreningen

Det finns ingen anledning till oro, enligt Hyresgästföreningens förhandlare Peter Olsén.
– Den nya hyressättningen kommer inte totalt sett att innebära högre hyror i Halmstad, men en omfördelning av de som finns, säger han.

Det är Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och det kommunala bostadsbolaget HFAB som tillsammans har börjat arbeta med så kallad systematisk hyressättning. Enligt Statistiska centralbyrån, SCB, finns det cirka 19 000 vanliga hyreslägenheter i Halmstad.
– Detta är ett sätt att via bruksvärdessystemet sätta rätt hyror. Ibland blandas det ihop med marknadshyror men detta är motsatsen till det. Marknadshyror är när hyresvärdarna helt själva bestämmer hyrorna, säger Peter Olsén.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

Annons

Enligt honom blir de huvudsakliga kriterierna i det framtida arbetet lägenheternas storlek, läge och standard som bland annat utgår från enkäter där hyresgäster svarar på frågor om och hur de upplever sitt boende. Alla lägenheter ska också besiktigas.
Utifrån detta ska sedan likvärdiga lägenheter få likvärdiga hyror. Eventuella höjningar ska fasas in under en längre tid och arbetet sker kontinuerligt då stadsbilden, lägenheters standard och annat förändras över tid.

Enligt HFAB är arbetet inne i ett tidigt skeende. Deras cirka 11 000 lägenheter håller på att besiktigas, ett arbete som beräknas vara klart i slutet av nästa sommar. Enligt ekonomichef Jonas Stark är systematisk hyressättning ett sätt att värna bruksvärdessystemet.
– Vi ser att vi på detta sätt får mer rättvisa hyror, de blir mer transparenta och förutsägbara. Det blir lättare för hyresgästerna att förstå hur hyran är uppbyggd och vad man betalar för, säger han.
I flera kommuner som har infört systematisk hyressättning har vissa lägenheter fått sänkt hyra och andra höjd. Det är för tidigt att säga om det också blir fallet i Halmstad.
– Det blir i ett senare läge en förhandlingsfråga. Första ska vi hitta rätt parametrar att jobba med. Den nya hyressättningen kan införas på olika sätt som frysning av hyror eller omflyttningshyror, säger Jonas Stark.

Läs ocksåSkiljemannens beslut: rekordhöjning av hyrorna i Varberg och Partille

I nästa hösts hyresförhandlingar tror han att den systematiska hyressättningen kan börja införas.

Annons

 

Fakta: Detta är systematisk hyressättning

I Hyresgästföreningen region norra Skåne, där södra Halland ingår, arbetar redan 14 av 22 kommuner med systematisk hyressättning, bland annat Helsingborg, Kristianstad och Hässleholm. Enligt modellen bedöms alla lägenheter och poängsätts utifrån hyresgästernas värderingar. Den ska utgå ifrån de lokala förutsättningarna på orten och går därför inte att kopiera från en stad till en annan.

Här kan du läsa hur Hyresgästföreningen beskriver modellen och varför den införs.

Läs också Hyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt” Högsta hyreshöjningen hittills för 2025 finns i Falkenberg Hyresgäster hos AB-hem reagerar över slarviga renoveringar – riskerar samtidigt höjda hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.