Annons

Två av tre nya lägenheter i länet byggs i Gävle

Gävleborg Bostadsbristen har satt fart på byggandet i Gävleborgs län. 1 500 nya hyresrätter påbörjas i år och nästa år. Men fördelningen är ojämn. Två av tre nya hyreslägenheter byggs i Gävle.
Foto: Lena Mattsson
Gävle fortsätter växa i snabb takt. Nästan 1 500 nya bostäder varav två tredjedelar hyresrätter är på gång att börja byggas 2017-2018.

Det har inte fyllts på med nya bostäder i Gävleborgs län i samma takt som befolkningen ökat under de senaste åren. Glappet mellan tillgång och efterfrågan på lägenheter och hus har därför ökat successivt.

Länsstyrelsens bostadsmarknadsanalys för 2017 visar att samtliga tio kommuner nu har bostadsbrist i respektive centralorter.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Totalt är det bara Nordanstig och Ljusdal som har en bostadsmarknad i balans. I de mindre kommundelarna har de två hälsingekommunerna och Ockelbo balans. I övrigt fattas det nu bostäder även i småorterna.

Grupper som är särskilt sårbara när bostadsmarknaden nu hårdnar ytterligare är nyanlända, ungdomar, studenter, äldre, funktionsnedsatta och hemlösa.

För att även dessa gruppers behov ska kunna tillgodoses, konstaterar länsstyrelsen, krävs det att marknadens aktörer arbetar målmedvetet, samordnat och med tillräckliga resurser.

Läs ocksåHär är allmännyttans bästa bygge 2024 – vd:n om priset: "Glad och stolt"Fristadbostäders vd Kjell -Ove Sethson är stolt och glad över att det nya trygghetsboendet Prästängen vann utmärkelsen Allmännyttans bästa bygge 2024.

Ur kommentarerna från kommunerna.

Gävle: ”Omsättningen på lägenheter i allmännyttan sjunker. Även i ytterområdena är vakansgraden låg eller också är det bostadsbrist.”

Annons

Bollnäs: ”Stor efterfrågan på hyreslägenheter i centralorten. Låg andel bostadsrätter i kommunen. Generell brist för alla grupper.”

Läs ocksåCentralt boende mitt i smeten – om pippin själv får väljaEn fiskmås har lagt bo mitt i en trafikerad korsning. Bussar åker förbi och en andra bild visar äggen den ruvar på.

Hofors: ”Har på kort tid gått från stort överskott till ett mindre underskott på bostäder. Gäller hela kommunen.”

Hudiksvall: ”Få lediga hyreslägenheter i både allmännyttan och det privata beståndet. Prisökningar på begagnatmarknaden.”

Ljusdal: ”Färre aktivt sökande nu än förra året. Minskade flytingströmmen trolig anledning.”

Nordanstig: ”Bostadsbrist i de två största orterna. I övrigt balans. Dock minskar antalet sökande på varje ledig lägenhet”.

Ockelbo: ”Brist på alla kategorier av lägenheter. Står man i kö får man vänta i ett år.”.

Sandviken: ”Stor bostadsbrist på grund av att kommunen växer med full kraft.”

Annons

Söderhamn: ”Behov av fler bostäder för i princip alla grupper i samhället. Kommunen har tagit emot en relativt stor andel nyanlända och asylsökande. Något som sätter extra press på bostadsmarknaden men också ger en möjlighet att balansera upp åldersfördelningen och trygga den framtida arbetskraftsförsörjningen.”

Gävleborgskommunerna tror på en upptrappning av bostadsbyggandet när de gör sina prognoser för de kommande två åren utifrån planläge, projekteringar och marknadsförutsättningar.

Totalt börjar det byggas nästan 2 500 bostäder om kommunerna träffar rätt i sina bedömningar. Två tredjedelar av allt som byggs är hyreslägenheter.

Men fördelningen är ojämn inom länet. Två av tre nya bostäder byggs i residensstaden Gävle. Fördelningen är likadan om man bara tittar på antalet nya hyresrätter.

Över 200  nya bostäder tror man på i Bollnäs och Sandviken medan Hofors, som nu för första gången på mycket länge fått bostadsbrist, ändå bara väntas få fem  nya bostäder.

Fakta: På gång 2017-2018
Kommun Hyresrätter, privata Hyresrätter, allmännyttan Övriga bostäder Totalt
Bollnäs 60 148 45 253
Gävle 360 600 500 1 460
Hofors 5 5
Hudiksvall 20 6 110 136
Ljusdal 47 49 96
Nordanstig 4 53 57
Ockelbo 12 23 18 53
Ovanåker 38 48 86
Sandviken 90 60 70 220
Söderhamn 40 65 105
Länet 546 962 963 2 471

Källa: Kommunernas bedömning av antalet påbörjade bostadsbyggen 2017-2018.

Fakta: Läget på bostadsmarknaden
Kommun Helhet Centralort Övriga delar
Bollnäs Underskott Underskott Underskott
Gävle Underskott Underskott Underskott
Hofors Underskott Underskott Underskott
Hudiksvall Underskott Underskott Underskott
Ljusdal Balans Underskott Balans
Nordanstig Balans Underskott Balans
Ockelbo Underskott Underskott Balans
Ovanåker Underskott Underskott Underskott
Sandviken Underskott Underskott Underskott
Söderhamn Underskott Underskott Underskott

Källa: Länsstyrelsen Gävleborgs bostadsmarknadsanalys.

Läs också Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad Kommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam” Mögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksida

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.