Annons

Tvåårigt avtal efter medling i Mark

Västra Götaland "Det kan låta bittert, men vi är inte nöjda". Det säger Marks Bostads AB:s vd Magnus Hjelmgren efter att bolaget och Hyresgästföreningens sagt ja till medlarnas bud.

Det satt långt inne. Men nu har hyresgästerna i Marks Bostads AB:s 3160 lägenheter fått besked om hur mycket deras hyra kommer att höjas. Ökningen blir i genomsnitt 0,89 procent från och med den första januari i år och 0,75 procent vid nästa årsskifte. När bolaget kom med sitt yrkande i november förra året ville man höja hyran med 3,16 procent på ett bräde.

– Vi insåg snart att vi och Hyresgästföreningen stod så långt i från varandra att central medling skulle bli nödvändig, säger Marks Bostads AB:s verkställande direktör Magnus Hjelmgren.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bolagets ursprungliga bud var det hittills högsta i region BohusÄlvsborg-Skaraborg. Från Hyresgästföreningens sida tyckte man att det var orimligt högt. En åsikt som Hjelmgren kan förstå.

– Visst kan det låta högt. Men våra hyror ligger under rikssnittet och de senaste fem åren har även våra hyreshöjningar varit under snittet. Nu genomför vi totalrenovering av 123 lägenheter. Det gör att vi behöver få in mer pengar.

Annons

Det medlarbud som Marks Bostads AB och Hyresgästföreningen nu har sagt ja till innebär att höjningen landar på drygt hälften av ursprungsyrkandet. Dessutom är det fördelar på två år.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

– Det kan låta bittert, men vi är inte nöjda. Samtidigt såg vi inte att vi skulle nå längre i våra krav genom att ta förhandlingen vidare till Hyresmarknadskommittén. Vi hade helt enkelt inget val, säger Magnus Hjelmgren och tillägger att en konsekvens av uppgörelsen blir att en del löpande underhåll, så som målning av slitna fasader, nu kommer att skjutas på framtiden.

– Dessutom får vi nu sänka vårt resultat med 3,5 miljoner kronor. Det hamnar nu på en lägre nivå än våra ägare ställt som krav.

Ann-Christin Josefsson har skött förhandlingen från Hyresgästföreningens sida. Hon är nöjd med uppgörelsen.

Annons
Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

– Det ursprungliga yrkandet var inte rimligt. Företaget har en relativt sett bra ekonomi och de ekonomiska förutsättningarna för bostadsbolag är fortsatt mycket gynnsamma. Vår bedömning var därför att behovet av hyreshöjningar var mycket litet. När nu höjningen landar på drygt hälften av ursprungsyrkandet, men fördelat på två år, anser vi att uppgörelsen är bra för hyresgästerna, säger hon.

En hyresgäst som bor i en genomsnittlig tvårummare på 60 kvadratmeter och har en hyra på 4 787 kronor blir höjningen 42 kr i månaden under 2017 och ytterligare 36 kr i månaden nästa år. Hyreshöjningen för januari och februari kommer att tas ut i efterhand på mars månads hyresavi.

Pengar i en portmonnä.
Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet
Länkar Så mycket höjer västsvenska värdar hyran Här är värdarna som vill höja hyran i Västsverige

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.