Annons

Tvångsförvaltning hotar slarvig värd

Uddevalla Trots flera chanser kvarstår brister hos Harri Nummiranta och hans grannar i Lane Ryr. Nu skärper Hyresgästföreningen tonen mot privatvärden.

Hem & Hyra har upprepade gånger skrivit om läget i hyreslägenheterna i Lane Ryr, utanför Uddevalla. Redan hösten 2011 krävde hyresnämnden att fastighetsägaren Peter Mahony ska tapetsera och måla om, men först av allt åtgärda brandfarliga spisfläktar i tre av de sex bostäderna. 

När tidsfristen löpte ut hade bara småsaker som bättringsmålning av kökslådor rättats till. Ett nytt beslut i höstas ökade kravet: åtgärda senast 15 december eller betala vite på 20 000 kronor. Inte heller nu hände något. 

Läs ocksåHyresgäst blev uppsagd två gånger – får halv miljon och fyra eldstäder i förlikning

Hyresgästföreningens jurist Lena Walther var kritisk till värdens agerande. ”Det finns ingen fastighetsförvaltning över huvud taget”, sa hon då till Hem & Hyra

Annons

Lena Walther tror inte att bristerna kommer att fixas frivilligt och begär nu att hyresnämnden dömer ut vitesbeloppet. Samtidigt har hon skickat in en ansökan om förvaltningsåläggande, som innebär att värden ska skriva avtal med en utomstående förvaltare som får ta över skötseln. 

Om det inte är gjort senast 1 april vill Lena Walther att hyresnämnden i stället fattar beslut om tvångsförvaltning. Det är en allvarligare åtgärd, som betyder att värden måste lämna över hela ansvaret för fastigheten till en annan förvaltare, som tar in hyrorna och sköter huset. Kommunala Bengtsforshus har redan accepterat att ta den rollen om ärendet går så långt.

Läs ocksåSlarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkasTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.

Harri Nummiranta har bott i sin trerummare i sex år. Han har hunnit vänja sig vid slitna köksluckor, ett strömlöst eluttag i vardagsrummet och att köksfläkten fungerar dåligt.
– Det osar in i alla rum och då går det inte att sova här. Jag lagar ju mat i alla fall, men öppnar köksfönstret i stället, säger han. 

Annons

Harri trivs trots allt med sitt lantliga boende och att ha en egen täppa. Men han önskar att värden visade lite vilja.
– Det kostar inte många tusenlappar att byta de gamla köksluckorna, säger han.

Fakta: Detta riskerar slarviga värdar

Om hyresgästen inte lyckas förmå sin värd att rätta till olika fel i bostaden kan hyresnämnden fatta beslut för att få  värden att agera.

Ett åtgärdsföreläggande innebär att hyresvärden måste se till att fixa vissa fel och brister. Det kan vara stort som smått: en trasig kökslucka, en sliten tapet, ett mögligt badrum eller en störande granne. Ofta har hyresnämndens beslut föregåtts av flera års försök från hyresgästen att få ett fel åtgärdat. 
Tvångsförvaltning  bli fallet om hyresvärden inte har betalat sina räkningar och risken finns att vatten och el stängs av i lägenheterna. Det handla också handla om åratal av vanvård av huset eller allvarliga trakasserier mot hyresgästerna. En tvångsförvaltning är mycket svår att få igenom i hyresnämnden. När ett sådant beslut ändå fattas får ägaren inte tillgång till sin fastighet. En annan förvaltare tar hand om hyrorna och gör det viktigaste för att underhålla huset. 
Förvaltningsåläggande är en något mildare form av beslut i hyresnämnden. Det innebär att hyresvärden måste skriva avtal med en utomstående, professionell förvaltare och själv måste hålla sig borta från fastigheten.

Läs också 175 hushåll i centrum för mångårig hyresstrid: "En klassisk delseger" Bristerna i Kenneths lägenhet fixades inte på flera månader: "Det är tröttsamt" Kämpar för att få bo kvar i hus som ska rivas – och med avlopp som dömts ut

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.