HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Tvångsförvaltning i Boden

Boden Hyresgästföreningen kan komma att kräva tvångsförvaltning av ett antal fastigheter i Boden. Detta sedan hyresvärden, trots vite, inte åtgärdat en rad brister.

Toastol som inte monterats fast, mögel runt fönstren, vattenläckage från taken, silverfiskar i källaren och kallt i lägenheterna. Listan från hyresgästerna i några fastigheter i Sävast är lång. I flera år har de påtalat bristerna för hyresvärden, men ingenting har åtgärdats. Någon vaktmästare finns inte. Hyresvärden själv bor i en annan kommun.

I höstas beslutade Hyresnämnden att hyresvärden skulle åtgärda en lång lista med fel och brister. Detta skulle ske senast den 11 januari annars skulle ett vite dömas ut på 18000 kronor. Men inte heller vitesföreläggandet har fått hyresvärden att agera. Vilket är ovanligt.

Läs ocksåMögel trots värdens åtgärdslöfte - Nadias dotter blir sjuk av lägenheten

– Det är ytterst sällan vi dömer ut vite. Vi kan inte erinra oss när det hände senast. Oftast brukar det räcka med ett föreläggande, säger Göran Rosell hyresråd på Hyresnämnden.

Annons

Hyresgästföreningen anser att det nu gått så långt att det enda som återstår är att tvångsförvalta hyreshusen för att hyresgästerna ska få en dräglig boendemiljö.

– Mest troligt kommer vi att lämna in en ansökan om tvångsförvaltning om inte hyresvärden vidtar åtgärder nu. Hyresvärden har helt enkelt underlåtit sin vårdnadsplikt, säger Mikael Renqvist, jurist på Hyresgästföreningen, som företräder hyresgästerna.

Annons
Läs ocksåNya lagar 2022: Hyresvärdar kan tvingas sköta om sina hus, rökare kan få böta för fimparFörbjudet att röka

Hyresvärden säger till Hyresnämnden att han inte har råd att åtgärda bristerna direkt utan att reparationerna måste anpassas till en knapp budget och göras bit för bit under en längre tid.

Fakta: Tvångsförvaltning och vite

Hyresnämnden kan belägga en fastighetsägare med vite om denne inte åtgärdar fel och brister i sina hyresfastigheter.

Om en fastighetsägare ändå inte på ett godtagbart sätt sköter en fastighet där det finns en eller flera bostadslägenheter som är uthyrda, kan Hyresnämnden besluta om tvångsförvaltning.

Hyresnämnden beslutar antingen att fastighetsägaren ska överlämna förvaltningen till en särskild förvaltare (förvaltningsåläggande) eller att fastigheten ställs under förvaltning av särskild förvaltare (tvångsförvaltning). 

Särskild förvaltning regleras i bostadsförvaltningslagen (1977:792).

Läs också Radonproblem inte lösta – över 100 hyresgäster bor i lägenheter med höga radonhalter Hovrätten slår fast: fortsatt tvångsförvaltning av skandalhus Stal smink för 300 000 – nu tar han över tvångsförvaltat hus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.