Annons

Tvångsförvaltning i Boden

Boden Hyresgästföreningen kan komma att kräva tvångsförvaltning av ett antal fastigheter i Boden. Detta sedan hyresvärden, trots vite, inte åtgärdat en rad brister.

Toastol som inte monterats fast, mögel runt fönstren, vattenläckage från taken, silverfiskar i källaren och kallt i lägenheterna. Listan från hyresgästerna i några fastigheter i Sävast är lång. I flera år har de påtalat bristerna för hyresvärden, men ingenting har åtgärdats. Någon vaktmästare finns inte. Hyresvärden själv bor i en annan kommun.

I höstas beslutade Hyresnämnden att hyresvärden skulle åtgärda en lång lista med fel och brister. Detta skulle ske senast den 11 januari annars skulle ett vite dömas ut på 18000 kronor. Men inte heller vitesföreläggandet har fått hyresvärden att agera. Vilket är ovanligt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är ytterst sällan vi dömer ut vite. Vi kan inte erinra oss när det hände senast. Oftast brukar det räcka med ett föreläggande, säger Göran Rosell hyresråd på Hyresnämnden.

Annons

Hyresgästföreningen anser att det nu gått så långt att det enda som återstår är att tvångsförvalta hyreshusen för att hyresgästerna ska få en dräglig boendemiljö.

– Mest troligt kommer vi att lämna in en ansökan om tvångsförvaltning om inte hyresvärden vidtar åtgärder nu. Hyresvärden har helt enkelt underlåtit sin vårdnadsplikt, säger Mikael Renqvist, jurist på Hyresgästföreningen, som företräder hyresgästerna.

Annons
Läs ocksåBeslut om tvångsförvaltning – hyresgäster har flytt husetHuset kommer att omges av tvångsförvaltning.

Hyresvärden säger till Hyresnämnden att han inte har råd att åtgärda bristerna direkt utan att reparationerna måste anpassas till en knapp budget och göras bit för bit under en längre tid.

Fakta: Tvångsförvaltning och vite

Hyresnämnden kan belägga en fastighetsägare med vite om denne inte åtgärdar fel och brister i sina hyresfastigheter.

Om en fastighetsägare ändå inte på ett godtagbart sätt sköter en fastighet där det finns en eller flera bostadslägenheter som är uthyrda, kan Hyresnämnden besluta om tvångsförvaltning.

Hyresnämnden beslutar antingen att fastighetsägaren ska överlämna förvaltningen till en särskild förvaltare (förvaltningsåläggande) eller att fastigheten ställs under förvaltning av särskild förvaltare (tvångsförvaltning). 

Särskild förvaltning regleras i bostadsförvaltningslagen (1977:792).

Läs också Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Hyresvärden vägrar fixa bristerna - tvingas betala 20 000 kr Råttor, fukt och dålig ventilation – hyresgästerna fick nog och anlitade privata jurister Här har hyresgästerna varit utan el och varmvatten hela vintern: ”För jävligt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.