Annons

Tvättstugans era är förbi i nya hem

Blekinge Av 35 kommunala bostadsbolag i Småland och Blekinge är det hela 28 som sällan eller aldrig har med en tvättstuga när de bygger nytt.

Det byggs så det knakar på många håll, inte minst i Växjö, Jönköping, Kalmar och Karlskrona. Men var är tvättstugorna? De lyser oftast med sin frånvaro, visar Hem & Hyras granskning. I stället installeras tvättmaskiner i varje enskild lägenhet.
Hem & Hyra ställde frågan ”Bygger ni tvättstuga, sett till er nyproduktion de senaste tre åren samt er planerade nyproduktion?” till 37 kommunala bostadsbolag i Småland och Blekinge. 35 bolag svarade. Hela 80 procent valde alternativen sällan eller aldrig.
Christian Sonesson i Växjö bor i ett relativt nybyggt hus, utan tvättstuga.
– Jag saknar det inte. Jag tycker att det är jättebra att ha det så här. Det är smidigt och man är inte så bunden. Och man slipper gå i trappor och ned till källaren med tvätt. Det är ingenting jag önskar tillbaka för min del, säger han.
Har dina tvättvanor påverkats?
– Möjligen tvättar man oftare nu. Med tvättstuga blir det mer att planera, boka tid. Nu blir det mer att man tvättar när man kommer på att man behöver och det är klart att det inte alltid är fulla maskiner, säger Christian Sonesson.
Dennis Nilsson, förhandlingsstrateg hos Hyresgästföreningen Sydost, har en övergripande blick på dagens nyproduktion i Småland och Blekinge, men även för Östergötland, Öland och Gotland.
Går tvättstugan mot sin död?
– Ja, så är det. Det finns sällsynta undantag. Det är även så att all nyproduktion i dag har liknande planlösning där man vill vara yteffektiv för att få ned kostnaderna, säger Dennis Nilsson.

80 procent av bostadsbolagen svarar att de sällan eller aldrig bygger tvättstuga.

Vätterhem i Jönköping är ett av bolagen som svarat ”Nej, aldrig” på frågan om de bygger nya tvättstugor. För dem kom brytpunkten 2004-2005, berättar Henrik Möller, bygg- och upphandlingschef hos Vätterhem.
– Vi har gjort marknadsundersökningar som visar att de önskemål på lägenheterna som ligger högst, är balkong, diskmaskin och tvättmaskin, säger han.
– Det har även gjorts ett antal olika utredningar som visar det kanske är billigare att lägga tvättmöjligheten inne i lägenheten än att ha en tvättstuga som ska underhållas och skötas. Vi har haft kravet i Jönköpings kommun på ökad tillgänglighet i badrummen, vilket gör att badrummen blir stora och då är det passande att sätta in två maskiner, tvättmaskin och torktumlare, jämte varandra, säger Henrik Möller.

17 procent av bostadsbolagen svarar att de ofta bygger tvättstuga.
3 procent, som motsvarar ett bolag av 35, svarar att de alltid gör det.

Endast Byggebo i Oskarshamn svarar att de alltid bygger tvättstugor.
– Huvudargumentet är att vi är mer energieffektiva. Vi tror att vi är mest miljövänliga genom att folk använder fastighetsmaskiner som är mer energisnåla vad gäller vatten och el. Vi har haft goda erfarenheter av det när vi har renoverat och moderniserat befintliga tvättstugor, säger Bo Nilssén, förvaltare yttre skötsel, Byggebo.
Sölvesborgshem vill helst ha tvättstuga men fick kompromissa när de byggde 39 nya lägenheter i ett standardiserat kombohus mini. Ett kombohus plus hade haft gemensam tvättstuga.
– Vi tyckte inte att den exteriöra designen var tillräckligt bra på kombohus plus så vi valde mini i stället, annars hade vi absolut kunnat ta plushuset där gemensam tvättstuga ingick, men så är det när man köper från hyllan. Man får kompromissa, säger Johan Braw, Sölvesborgshems vd, och fortsätter:
– För att bedriva en effektiv förvaltning på sikt är det också bättre att ha en gemensam tvättstuga. Det är lättare att göra miljödrivna teknikskiften på några få maskiner än på 39 konsumentmaskiner, säger han.

Annons

Bygger ni tvättstuga?

Tabellen visar hur bolagen svarat i antal på frågan, som avser nyproduktion under de senaste tre åren samt planerad nyproduktion. Källa: Bostadsbolagen

Cecilia Henning, docent i socialt arbete vid Jönköping University, har forskat om grannrelationer. Att tvättstugan väljs bort tror hon har med bekvämlighet att göra.
– Folk jobbar och slipper boka tvättid och slipper konflikter som kan uppstå i tvättstugan, säger hon
Tvättstugan som en mötesplats tror hon var vanligare förr.
– Numera är det vanligare att grannar träffas i hiss, trapphus och i utemiljöer än i tvättstugor. Oftast bokar man en tvättid men det är inte säkert att man träffar någon medan man tvättar. Däremot vet jag bostadsbolag som haft en kombination av tvättstuga och möteslokal med möbler, om grannar vill träffas och fika, men jag vet inte hur väl det slagit ut, säger Cecilia Henning.

Annons

Hon har både och…

Anna Bostrand har bott i Norrliden i elva år. Därmed har hon bokat en och annan tvättid i den gemensamma tvättstugan under åren.
Hon är mestadels positivt inställd till att dela tvättstuga med grannarna men hon har också åsikter om vad som är mindre bra.
– Jag tycker att det fungerar bra med tvättstugan förutom att det är smutsigt för att förvaltaren inte sköter om och städar. Det händer att soptunnorna är fulla. Ibland tvättar folk på tider när de inte ska tvätta och en del drar över på tiden men det har inte drabbat mig så ofta, säger Anna Bostrand.
Utöver den gemensamma tvättstugan har hon sedan några år tillbaka en egen tvättmaskin i lägenheten. Maskinen var begagnad när hon fick den av en kompis.
Med sina egna och tonårige sonens kläder blir det en hel del tvätt och hon skulle inte vilja vara utan den gemensamma tvättstugan, där hon tvättar lakan eftersom torkmöjligheterna är bättre än i bostaden.
– Jag tvättar i den gemensamma tvättstugan varannan vecka. Där finns torktumlare som jag använder, säger Anna Bostrand.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Fakta: Tvättstugan genom tiderna

• Gemensam tvättstuga finns nästan bara i Sverige och är ett folkhemsprojekt som startade på 1930-talet men den stora tvättstugeboomen kom på 1950-talet. Tvättstugan skulle frigöra tid för kvinnan och i folkhemmets Sverige skulle
alla ha rätt till god bostad med möjlighet att tvätta sig och kläderna.
På 1970-talet hade nästan alla flerfamiljshus tillgång till en gemensam tvättstuga.
• Kan framtidens gemensamma tvättstuga hamna på hustaket? I ett design-
experiment som KTH-forskaren Loove Broms och hans kollegor har utvecklat utifrån morgondagens hållbara stad är en vision att tvättstugan flyttar från källaren till hustaket, är vinddriven och kallas Weather Wash. Tanken är att tvätta när vädret tillåter. Det innebär att ge upp en bekvämlighet och tvätta när det blåser och inte när det passar en själv.
Källa: Nordiska museet och KTH.

Läs också Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Jamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation” Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.