Annons

Tvingades bort av råttor

Norrbotten När råttorna flyttade in flydde familjen till en husvagn utanför Sundsvall i tre månader. Nu flyttar familjen tillbaka, men inkräktarna har satt djupa spår i både plånbok och familjeliv.
Foto: Åsa Eriksson
I tre månader tvingades Christine, hennes man och två barn trängas i en husvagn för att slippa undan råttorna.

Det är kallt och ruggigt. Campingsäsongen är över. Men ännu står en husvagn kvar på Vindhems camping på Alnö.
– De stänger nu och vi måste flytta tillbaka till lägenheten även om råttorna kanske inte är borta. Men jag ber till gudarna att jag äntligen ska kunna få sova igen och ge mina barn ett tryggt hem, säger Christine Willén.
För några månader sedan bodde hon och familjen ostört i lägenheten på Januarivägen i Sundsbruk. Sedan började det krypa i väggarna.
– Råttorna levde om så att vi hade svårt att höra teven.
När de letade sig in i lägenheten var måttet rågat för familjen.
– Först upptäckte jag en råtta under diskhon och sen sprang det en i mitt sovrum. Där jag precis lagt nytvättad tvätt på sängen!
Då fick det vara nog. Familjen tog det nödvändigaste och drog.
Hyresvärden HSB har via Anticimex placerat ut fällor och gift på området.
Men Christine anser ändå inte att HSB gjort vad de kunnat för att hjälpa familjen.
– Jag frågade om det fanns någon annan tillfällig lägenhet. Det fanns inte, men de ville inte heller betala för annat boende fast vi inte kunde bo i vår lägenhet. Vi var tvungna att betala både för lägenheten och husvagnen med campingplats en hel sommar, säger Christine.
Enligt Anders Wallner, vd för HSB Hyresrätt Södra Norrland, är det inga råttor i lägenheten nu och det har blivit lugnare på området.
– Enligt Anticimex är det ändå fortsatt problem. Vi håller kontakt med dem och följer deras åtgärdsplan. Men det är en utopi att få bort alla råttor, säger Wallner.
Christine har vänt sig till Hyresgästföreningen för att försöka få tillbaka hyrespengarna.
– Vi kommer att göra en reglering av hyran, men hur mycket det blir är inte klart än, säger Wallner.
Christine hoppas också på lite mer än en återbetalning.
– Dessa äckliga råttor har förstört mycket i vår familj och vi är skuldsatta på grund av det här. Jag hoppas verkligen att vi även får ett förlåt av HSB för att de aldrig ens kontaktat oss och frågat hur vi mår, säger Christine Willén.
I Kiruna har problemen med råttor, som uppmärksammades i vintras, sansat sig. Men över huvud taget har råttförekomsten i Norra Norrland ökat kraftigt. 2016 genomfördes till exempel 92 procent fler saneringar av råttor i Norrbotten, än 2015.
Enligt Aniticimex är det tydligt att fler söker hjälp och att det är sannolikt beror på att råttorna helt enkelt blivit fler. Antalet råttsaneringar har hos Anticimex ökat med 62 procent.

Annons
Annons

• En råtta tar sig in genom ett 2 cm litet hål vilket är lika stort som diametern på en enkrona.
• En råtta kan klättra flera våningar på insidan av ett lodrätt avloppsrör.
• Ett råttpar kan i teorin ge upphov till mellan 800 och 1 000 nya individer under ett år.
• En råtta lever 1-3 år och kan bli 25 cm lång, svansen oräknad.
• Råttor simmar bra.
• En råtta kan hoppa en meter utan ansats.
Källa: Anticimex

Läs också Guide till hemförsäkringar Därför är utrikesfödda överrepresenterade hos Kronofogden – inte bara pengar som är problemet De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Gösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.