HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Uddevallahem vill jämna ut orättvisa skillnader

Uddevalla Uddevallahem vill höja hyrorna mellan 0,5 och 5 procent från 1 april. "Vid en jämförelse har vi sett att hyrorna skiljer sig i fastigheter med samma standard som ligger precis bredvid varandra."

Det säger bolagets vd Thomas Aebeloe, som en förklaring till att det kommunala bostadsbolaget i Uddevalla vill ha olika stora höjningar i sitt bestånd. Han säger att när man gjort en kartläggning av hyresnivåerna har det visat sig att hyrorna är olika i hus som ligger alldeles intill varandra, med samma tekniska standard och samma byggår. Hur det blivit så vet han inte.

– Nej, det har vi inte förklaring till, säger han. Men det kan skilja otroligt mycket mellan dem.

Läs ocksåKooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och riskerParkgården i Nässjö och Assar Lindén, Boverket

Men han betonar att det kan te sig anmärkningsvärt att man yrkar på 0,5 till 5 procents höjningar.

– Men i kronor och ören handlar det inte om några stora summor, säger han. Men vi tycker att har man samma standard och i samma bestånd är det inte motiverat med olika hyror.

Annons

Han kan dock inte på rak arm säga hur mycket det handlar om i pengar för den enskilde hyresgästen om yrkandet på 5 procent går igenom för vissa lägenheter.

Läs ocksåIngrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock"85-åriga Ingrid Ekblom i Nässjö sitter vid köksbordet med en kaffemugg i händerna.

– Den höga spridningen i yrkandet måste granskas extra noggrant. Nu kommer Hyresgästföreningen att grundligt analysera bolagets kalkyl inför förhandlingen och utreda differentieringsmodellens effekter för hyresgästerna, säger Björn Karlsson, förhandlare hos Hyresgästföreningen.

Förhandlingen startar den 1 mars.

Annons

 

Läs ocksåBeskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i GöteborgSGS vill höja studenternas hyror med 8,7 procent. Det motsvarar 522 kronor mer i månaden för en studentlya som i dag kostar 6 000 kronor.
Läs också Beskedet: Nya hyrorna klara för 75 000 hushåll i Göteborg – ”En historiskt hög höjning” Krävdes på 365 000 i obetald hyra – kan få kossor och en miljon kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.