Annons

Uddevallahem vill jämna ut orättvisa skillnader

Uddevalla Uddevallahem vill höja hyrorna mellan 0,5 och 5 procent från 1 april. "Vid en jämförelse har vi sett att hyrorna skiljer sig i fastigheter med samma standard som ligger precis bredvid varandra."

Det säger bolagets vd Thomas Aebeloe, som en förklaring till att det kommunala bostadsbolaget i Uddevalla vill ha olika stora höjningar i sitt bestånd. Han säger att när man gjort en kartläggning av hyresnivåerna har det visat sig att hyrorna är olika i hus som ligger alldeles intill varandra, med samma tekniska standard och samma byggår. Hur det blivit så vet han inte.

– Nej, det har vi inte förklaring till, säger han. Men det kan skilja otroligt mycket mellan dem.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men han betonar att det kan te sig anmärkningsvärt att man yrkar på 0,5 till 5 procents höjningar.

– Men i kronor och ören handlar det inte om några stora summor, säger han. Men vi tycker att har man samma standard och i samma bestånd är det inte motiverat med olika hyror.

Annons

Han kan dock inte på rak arm säga hur mycket det handlar om i pengar för den enskilde hyresgästen om yrkandet på 5 procent går igenom för vissa lägenheter.

Läs också83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt”I brevet från hyresvärden Sweden Svea Apartment har chockade hyresgäster kunnat läsa att de är uppsagda med omedelbar verkan. Deras värd är en mellanhand som i sin tur hyr lägenheterna av fastighetsägaren Castellum.

– Den höga spridningen i yrkandet måste granskas extra noggrant. Nu kommer Hyresgästföreningen att grundligt analysera bolagets kalkyl inför förhandlingen och utreda differentieringsmodellens effekter för hyresgästerna, säger Björn Karlsson, förhandlare hos Hyresgästföreningen.

Förhandlingen startar den 1 mars.

Annons

 

Läs ocksåHundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräksTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.
Läs också Västsvenska värdarnas rekordhöga krav för 2025 – här är hela listan Halländska värdarnas rekordhöga krav för 2025 – här är hela listan Skyhöga hyreskrav i Västsverige – privata värdar vill höja med upp till 16,4 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.