Annons

Uddevallahem vill jämna ut orättvisa skillnader

Uddevalla Uddevallahem vill höja hyrorna mellan 0,5 och 5 procent från 1 april. "Vid en jämförelse har vi sett att hyrorna skiljer sig i fastigheter med samma standard som ligger precis bredvid varandra."

Det säger bolagets vd Thomas Aebeloe, som en förklaring till att det kommunala bostadsbolaget i Uddevalla vill ha olika stora höjningar i sitt bestånd. Han säger att när man gjort en kartläggning av hyresnivåerna har det visat sig att hyrorna är olika i hus som ligger alldeles intill varandra, med samma tekniska standard och samma byggår. Hur det blivit så vet han inte.

– Nej, det har vi inte förklaring till, säger han. Men det kan skilja otroligt mycket mellan dem.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Men han betonar att det kan te sig anmärkningsvärt att man yrkar på 0,5 till 5 procents höjningar.

– Men i kronor och ören handlar det inte om några stora summor, säger han. Men vi tycker att har man samma standard och i samma bestånd är det inte motiverat med olika hyror.

Annons

Han kan dock inte på rak arm säga hur mycket det handlar om i pengar för den enskilde hyresgästen om yrkandet på 5 procent går igenom för vissa lägenheter.

Läs ocksåJurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd"

– Den höga spridningen i yrkandet måste granskas extra noggrant. Nu kommer Hyresgästföreningen att grundligt analysera bolagets kalkyl inför förhandlingen och utreda differentieringsmodellens effekter för hyresgästerna, säger Björn Karlsson, förhandlare hos Hyresgästföreningen.

Förhandlingen startar den 1 mars.

Annons

 

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken
Läs också Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Malins lycka – får sänkt hyra med flera tusen: ”Det var så enkelt” Boende i Kinesiska muren går till domstol - tar strid för att få betala hyra: ”Det måste finnas rättvisa”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.