Annons

Hannas familj fast i väntrummet efter flykten från Ukraina – ”Vill kunna klara oss själva”

Göteborg EU:s massflyktsdirektiv gjorde att familjen snabbt kunde få skydd i Göteborg. Men ett drygt halvår senare har de upptäckt att direktivet också gör det svårt att komma vidare. ”Utan personnummer och längre arbetstillstånd är det svårt att få ett jobb eller bostad, vi kan inte ens betala räkningar”, säger Hanna Veretennykova.
Hanna Veretennykova och Oleg Makarov med barnen Maria och Michael är flyktingar från Charkiv i Ukraina. Tack vare massflyktsdirektivet kan de stanna i Sverige, men det går för närvarande inte att komma vidare i asylprocessen.
Foto: Gustaf Görfelt
Hanna Veretennykova och Oleg Makarov med barnen Maria, 7 år, och Michael, 12, kom till Göteborg i mars. EU:s massflyktsdirektiv ger dem skydd. Men Migrationsverket har samtidigt beslutsstopp på alla ansökningar om "vanlig" asyl från ukrainare. Då är det svårt att etablera sig i landet.

– Vi vill kunna klara oss själva och vara självständiga. Vi vill inte ha en fisk, vi vill bara ha ett fiskespö, säger Hanna Veretennykova.

I mars, när striderna tilltog runt Charkiv, fick Hanna och barnen Michael och Maria fly hals över huvud. Det enda de fick med sig var kläderna de gick i och en väska med pass och utbildningsdokument.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I Polen mötte de pappa Oleg Makarov. Han hade arbetat där när Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina inleddes.

När Hem & Hyra träffade familjen första gången hade de bara varit i Sverige och Göteborg en dryg vecka.

Familjen Veretennykova-Makarovs bombsakadade hus i Charkiv Ukraina.
Familjen har en lägenhet i Charkiv, men Oleg har också den här lägenheten i den numera svårt sönderbombade staden Lyman. Hans farbror tog bilden och satte sedan plywoodskivor för hålen. Under hösten har Oleg inte haft kontakt med farbrodern. Nu vet han inte om huset fortfarande står kvar.

Nu ses vi igen. Den här gången genomför Hanna Veretennykova, som är ekonomiprofessor, nästan hela intervjun på svenska. Hanna går en kurs via studieförbundet Sensus och berömmer sin lärare Kent Andersson.

Arbetar med att hjälpa andra

Sedan i september har hon en tillfällig sysselsättning, ett sex månaders projekt på deltid.

– Arbetet är att hjälpa andra ukrainare att söka jobb. Visa dem Arbetsförmedlingen, olika sajter, hur man ansöker och vilka dokument som behövs. Hur man skriver ett CV och ett personligt brev. Berätta om fackföreningar och besöka jobbmässor, säger Hanna Veretennykova.

Hon använder sin återstående tid till att arbeta som volontär åt organisationen Help Ukraine Gothenburg.

Annons
Läs ocksåBostad högsta prioritet för ukrainska flyktingfamiljen

Barnen går i skolan. Oleg Makarov, som är elingenjör, studerar också svenska. Både han och Hanna Veretennykova söker arbete. Men som många andra nyanlända har de upptäckt att det inte är så enkelt som de först trodde.

Hanna Veretennykova, Oleg Makarov och barnen Michael och Maria är flyktingar från Charkiv i Ukraina.
Familjen planerar att stanna i Sverige inom överskådlig framtid. Framför allt för barnens skull, säger Oleg Makarov. ”De behöver en stabil uppväxt och trygghet. Vi kan inte se slutet på kriget och vet inte vad som blir kvar där hemma. Vilka skolor, vilka jobb kommer att finnas? Framtiden är väldigt oviss och osäker.”

Till skillnad från en asylsökande får massflyktingar visserligen arbeta (se faktaruta).

Men precis som asylsökande så får massflyktingar inte folkbokföra sig i Sverige.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Då får man inte heller något personnummer, enbart samordningsnummer. Och med ett samordningsnummer kan man inte få bank-ID eller internetbank.

Det tillfälliga uppehållstillståndet för massflyktingar gäller i nuläget bara till och med den 4 mars 2023. Samma sak med arbetstillståndet, även om en förlängning av tillstånden till 2024 är på väg.

Bor i andra hand

– Svenska kan man lära sig själv. Men det är svårt att hitta ett boende när man inte har någon historia här, inget jobb och inget personnummer. Det är också väldigt svårt att hitta jobb med så kort arbetstillstånd. Men vi måste fortsätta vara aktiva, säger Hanna Veretennykova.

För närvarande bor familjen i andra hand i en hyresrätt i Majorna. Den har de fått tag på via sin vän Josefine, som själv har rötterna i Ukraina.

Josefine Wellsing kommer från Ukraina men bor i Göteborg sedan många år.
Josefine är en vän till familjen och lät dem bo inneboende den första tiden i Sverige. Nu bor hennes föräldrar hemma hos henne. De flydde från Lyman i april och överlevde Rysslands klusterbombsattack mot järnvägsstationen i Kramatorsk.

Josefine jämför med hur det var för hennes andra ukrainska vänner, som kom till Sverige 2014, efter Rysslands invasion av Krim och Donbass. De vännerna bodde inneboende hos Josefine i flera år.

Annons

– De sökte asyl och kunde hitta jobb tidigt. Till sist lyckades de få ett förstahandskontrakt i Gårdsten. Och efter åtta år fick de permanent uppehållstillstånd, säger Josefine Wellsing.

Ansökningar läggs på hög

Numera har Migrationsverket ett beslutsstopp för asylansökningar från ukrainare. Allt läggs på hög på grund av det osäkra läget i Ukraina.

Så för Oleg Makarov och Hanna Veretennykova är det just nu omöjligt att komma vidare i processen, trots att de vill stanna i Sverige.

– Det är en sluten cirkel. De kommer inte in i systemen, säger Josefine.

”Vill vara medlem i samhället”

Hanna Veretennykova säger att hon ibland jämför med hur situationen varit om de flytt till Tyskland istället.

– Där verkar det vara lättare att hitta ett boende och man kan få mer generös finansiell hjälp. Men jag vill inte lämna Sverige. Jag gillar Sverige och vill vara en medlem i det svenska samhället. Jag känner mig också hemma i Göteborg. Det är en stor småstad, precis som Charkiv, säger hon.

Fakta: Asyl eller massflykt, vad är vad?

Massflyktsdirektivet ger ett snabbare uppehållstillstånd än om man söker ”vanlig” asyl.

Den vanliga asylprocessen kräver mer utredning och är inledningen på en bosättningsprocess.

Fakta: Uppehållstillstånd och personnummer

Massflyktingar har rätt att stanna till den 4 mars 2023. En automatisk förlängning till mars 2024 är på väg.

Den som har fått ”vanlig” asyl (flyktingstatus) får uppehållstillstånd i tre år. Då går det även att folkbokföra sig och få ett personnummer.

Kan man försörja sig själv efter den tiden kan man få permanent uppehållstillstånd.

Fakta: Arbete

Massflyktingar har arbetstillstånd som varar lika länge som uppehållstillståndet.

Asylsökande har inget arbetstillstånd. De kan endast arbeta om de fått ett beslut om undantag från arbetstillstånd.

Läs också Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.