Annons

Ulla-Britta tvingas frysa in soporna

Nyheter För att Ulla-Britta Hensby ska bli av med soporna måste hon ha hjälp av hemtjänsten – som kommer en gång i veckan. Medan hon väntar får hon lägga soporna i frys
Ulla-Britta Hensby är rullstolsburen och bor i en tvåa på Södermalm i Stockholm. Det främsta skälet till att hon flyttade till lägenheten för 22 år sedan var det bekväma sopnedkastet utanför dörren.
Men för tio år sedan beslutade hyresvärden att sopnedkastet i trappan skulle stängas. Soporna skulle i stället källsorteras nere på gården.
Ulla-Britta Hensby talade med grannar och försökte få värden att tänka om, men förgäves. I dag är hon beroende av hemtjänsten för att kunna slänga sina sopor. En service hon endast har tillgång till en gång i veckan, vilket gör att hon tvingas frysa in matrester som annars skulle börja lukta.
– Jag känner mig totalt överkörd, säger Ulla-Britta Hensby.
Hon är långt ifrån ensam. Stängda sopnedkast gör livet svårare för många människor i Sverige, enligt Maria Johansson, ombudsman med ansvar för tillgänglighetsfrågor på De Handikappades Riksförbund, DHR.
– Det är ett jättestort problem, man struntar helt i tillgängligheten. Och det gäller inte bara äldre hus, utan problemet finns även i nybyggda bostadsområden, säger hon.
Orsaken till de stängda sopnedkasten är ökade krav på källsortering och bättre arbetsmiljö för landets sophämtare. Det förklarar Eva Andersson, projektledare för miljöfrågor på de allmännyttiga bostadsföretagens organisation, Sabo.
– I gamla hus är soprummen ofta placerade i små utrymmen med branta trappor och då kan det vara svårt för sophämtarna att bära upp tunga säckar, säger hon.
Hyresgästföreningen har inte tagit ställning till om det är rätt eller fel att stänga sopnedkasten. Dels ska föreningen arbeta för en bättre miljö, dels främja hyresgästernas intressen, förklarar Jenny Ekdahl som arbetar med miljö- och byggfrågor på riksförbundet.
Men fastighetsägare som planerar att stänga sopnedkasten måste göra det i samråd med hyresgästerna. Annars bryter de mot hyreslagen.
Ulla-Britta Hensby är inte motståndare till ökade krav på källsortering. Men hon anser att helhetsperspektivet gått förlorat, att fastighetsägarna inte tänker på funktionshindrade och äldre när de stänger sopnedkasten.
– Jag är ju miljövän. Men ingen tycks använda hjärnan när det gäller sådant här. De tänker inte på att vi alla blir gamla någon gång, säger hon.
 

Annons
Annons
Läs också Värden rotade igenom Emmas sopor – skickade faktura på tusen kronor: ”Helt absurt” Sopböter – då behöver du inte betala: ”Det är en sorts skrämseltaktik” Hon ser vad du slänger i soporna Du betalar det dyra sopslarvet - miljonbelopp varje år Badirkhan fick 800 kronor i sopböter för glömd kasse

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.