Annons

Ulla och Anitas fyrbenta vänner bryter isoleringen i coronatider

Härryda Ulla Cherif och Anita Lindstrand kan inte sitta hemma och grubbla. Oavsett väder och larmrapporter måste de ut på promenad. Sedan pandemin bröt ut har hundarna varit deras räddning.
Foto: Anna-Lena Lundqvist
Nästan varje morgon träffas Ulla Cherif och hennes kompis Pia Thylander i skogen tillsammans med sina nio hundar. En måndagsmorgon vid Landvettersjön är coronatankarna långt borta.

Ulla Cherif påstår att hon inte gör någonting alls. Eftersom hon tillhör en riskgrupp, efter en cancersjukdom, försöker hon hålla social distans.

Hon avstår från umgänge med vänner och familj och hon reser ingenstans. Allt för att minska risken att bli smittad av corona.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Fast det där med att göra ingenting är knappast sant. Ulla Cherif är mer aktiv än de flesta 60-plussare. Varje dag går hon timslånga promenader i skogen med sina bästa vänner, Joplin, Ely, Panther, Liv och Dimma.

Ely, Dimma, Liv, Panther och Joplin är före detta kapplöpningshundar från Irland.

– Hundarna är beroende av mig och jag måste hålla humöret uppe. Blir det för tråkigt ringer jag någon annan hundägare och bestämmer träff, säger hon.

En solig morgon i Landvetter är tankarna befriade från sjukdom och rädsla. Luften är kylig och solen hänger lågt i trädkronorna. Över den spegelblanka sjön har ett stråk av dimma lagt sig till ro.

Läs ocksåHusdjurens helande kraft

Det är dagens första skogsutflykt och de stiligt höstklädda hundarna är förväntansfulla.

– Det bor många med hund i området och vi blir ofta ett helt gäng. Ibland har vi med kaffe och bullar och fikar på bryggan, berättar Ulla Cherif.

Annons

Hon är inte ensam om att få stöd av sina hundar i svåra tider. Flera forskningsstudier visar att människor som äger husdjur mår bättre än andra, både psykiskt och fysiskt. De har generellt lägre blodtryck, löper mindre risk att drabbas av hjärtsjukdomar och är inte lika stressade.

Läs ocksåCoronadjurens nya hemsno folks katter

– Husdjuren betyder mycket som sällskap. Särskilt för dem som har upplevt att de blivit instängda under coronapandemin, säger Lena Lidfors, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som bland annat forskar om interaktionen mellan djur och människor.

När Folkhälsomyndigheten avråder från det mesta som är roligt ger husdjuren lite kompensation. De är solidariska kamrater när dagarna är långa och de tvingar sina ägare att röra på benen.

De flesta hundägare vittnar om att de aldrig har rastat sina älsklingar så mycket som under det senaste året.

– Jag längtar efter mina barn och barnbarn, att resa och umgås med vänner. Det enda jag egentligen kan göra som vanligt är att gå ut med hundarna, säger 75-åriga Anita Lindstrand i Göteborg.

Papillon-chihuahuan Pyret och tyska spetsen Disco får Anita Lindstrand att komma ut.

Precis som Ulla har hon hundarna att tacka för att hon har härdat ut så bra. De finns alltid runt benen på henne hemma i lägenheten i Björkekärr och ger de bästa svaren under en konversation.

Annons

Men framförallt ser hundarna till att Anita Lindstrand kommer ut varje dag. Var fjärde timme kopplar hon Pyret och Disco och tar en promenad.

– Oftast träffar jag andra hundägare på vägen. Vi får kontakt och brukar stå och prata bort en stund, säger hon.

I Landvetter har Ulla Cherif fått sällskap av grannen Pia Thylander och hennes hundar. De brukar träffas vid sjön på förmiddagarna.

På vinterhalvåret kan hundarna springa lösa en stund i skogen.

Och när Ulla lossar på kopplen har lyckan inga gränser. De lössläppta greyhoundhundarna sträcker ut sina tävlingskroppar och visar vad de går för.

– Jag har en annan kompis som har fyra hundar. När vi behöver omväxling stuvar vi in hundarna i hennes bil och byter skog.

Fakta: Husdjur = hälsosamt
  • Ett sällskapsdjur kan få dig att känna glädje, vilket frigör hormonet oxytocin och minskar stresshormonet kortisol.
  • Dagliga promenader bidrar till sänkt kolesterol.
  • Beröring, som att klappa på en hund eller katt, fungerar blodtryckssänkande.
Fakta: Hund i lägenhet går bra
  • En hund behöver rastas 4-5 gånger varje dag, två av rundorna bör vara ordentliga promenader.
  • Respektera koppeltvång. Kommunen kan upplysa dig om var det finns rastgårdar där du kan ha din hund lös.
  • Plocka upp efter din hund. Hundbajs skapar irritation i din omgivning.
  • 18 procent av Sveriges hundar bor i Halland och Västra Götaland. Vid senaste årsskiftet var de 170 583 stycken.
Fakta: Bästa tipsen inför hundköpet

Tänk igenom familjens livssituation. En hund får inte vara ensam längre än sex timmar.

Välj ras efter bostad. I lägenhet kan det vara bra med en mindre hund som inte skäller för mycket.

Se över ekonomin. Det är dyrt att ha hund. Enligt Svenska kennelklubbens uträkning är kostnaden under första året drygt 30 000 kronor.

En hund måste ID-märkas och registreras hos Jordbruksverket.

För hundar i städer som möter många andra hundar är det extra viktigt att ha fullgott vaccinationsskydd.

Veterinärvård är dyrt. Det är viktigt att ha en hundförsäkring.

Läs också Fixade mötesplats för fyrbenta vänner Kvinna hade nio hundar i lägenheten: ”Lukten går inte att beskriva” Skulle göra köttbullar med spikar åt grannens hund – får bo kvar på prov

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.